Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, aflat în vizită oficială la Chişinău, a avut întrevederi cu preşedintele Maia Sandu, cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, şi cu prim-ministrul Natalia Gavriliţa, cu care a discutat despre parcursul european al Republicii Moldova.
În cadrul discuţiilor cu preşedintele Maia Sandu, ministrul Aurescu a reiterat ‘susţinerea deplină din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova şi cetăţenii săi şi în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităţilor existente în domeniul esenţial al securităţii energetice, precum şi în îmbunătăţirea nivelului de trai al cetăţenilor’, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.
Aurescu a arătat ferm că România ‘va fi alături mereu de Republica Moldova şi cetăţenii săi şi va găsi soluţii astfel încât Chişinăul să facă faţă provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent’.
El a menţionat, în acest sens, demersurile prompte ale instituţiilor de la Bucureşti care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.
Ministrul Aurescu şi preşedintele Sandu au subliniat importanţa dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state, ministrul român de Externe informând cu privire la organizarea, la începutul anului viitor, a unei noi sesiuni a Trilateralei România – R. Moldova – Ucraina, format iniţiat de Bucureşti, dedicat securităţii energetice, ca şi prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum şi interconectărilor în domeniul infrastructurii.
De asemenea, ministrul a menţionat sprijinul bugetar direct care totalizează aproximativ 10,34 milioane euro, destinat atenuării efectelor crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, transferat către Guvernul de la Chişinău în lunile octombrie şi noiembrie – ultima tranşă de sprijin bugetar, de 340 de mii de euro, fiind transmisă pe 24 noiembrie de către MAE român.
Totodată, şeful diplomaţiei române a evocat demersurile la nivelul Guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău pentru implementarea Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, fiind deja omologate proiecte de peste 25 de milioane de euro pentru programul ‘Satul European’ destinate creşterii accesului la servicii mai bune de apă şi canalizare pentru aproape 100 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, pentru dotarea a 135 de unităţi şcolare cu laboratoare de fizică, chimie şi biologie şi pentru achiziţia de microbuze şi autobuze şcolare.
Ministrul Aurescu a subliniat, atât la întâlnirea cu preşedintele Republicii Moldova, cât şi la celelalte întrevederi, necesitatea unor progrese în ceea ce priveşte restituirea proprietăţilor Mitropoliei Basarabiei.
În acelaşi timp, a punctat relevanţa deosebită a eforturilor depuse în conlucrare cu partenerii europeni şi internaţionali prin crearea şi operaţionalizarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, pe care a a iniţiat-o cu omologii german şi francez, prin organizarea a trei conferinţe ministeriale în decurs de şapte luni, soldate cu angajamente financiare substanţiale din partea partenerilor de dezvoltare, dar şi cu mobilizarea de sprijin internaţional consistent, inclusiv expertiză pentru aderarea Republicii Moldova la UE.
Ministrul Bogdan Aurescu a relevat demersurile robuste întreprinse constant şi prioritar la nivelul preşedintelui României, prim-ministrului, Parlamentului şi al diplomaţiei româneşti în relaţia cu statele membre ale UE şi cu instituţiile de la Bruxelles pentru sprijinirea eforturilor asumate de Chişinău de îndeplinire a celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană în contextul acordării statutului de stat candidat. În acest sens, au fost discutate măsuri concrete de cooperare şi acţiuni diplomatice pentru impulsionarea procesului de aderare la UE, arată MAE.
A fost discutată şi cooperarea Republicii Moldova cu NATO, fiind subliniată deplina compatibilitate cu statutul de neutralitate al Republicii Moldova. În acest sens, ministrul Aurescu a subliniat relevanţa participării în premieră a ministrului de Externe al Republicii Moldova la Reuniunea ministerială a miniştrilor aliaţi din noiembrie de la Bucureşti, precum şi contribuţia MAE de 600 de mii de dolari la programul ‘Defense Capacity Building’ pentru Republica Moldova, program la care România este şef de proiect.
În egală măsură, a avut loc un schimb aprofundat de evaluări cu privire la situaţia de securitate pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva statului vecin, Ucraina, precum şi legat de consecinţele acestuia asupra Republicii Moldova.
Preşedintele Republicii Moldova a mulţumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru eforturile sale personale, precum şi ale înalţilor oficiali români, ale României în general, pentru a sprijini Republica Moldova în această perioadă foarte dificilă.
Vizita ministrului a cuprins o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, prilej cu care a transmis că la finalul anului este aşteptată o valoare record de 3,5 miliarde de dolari a comerţului între România şi Republica Moldova, în creştere cu aproximativ 46% comparativ cu anul precedent. În egală măsură, Aurescu a subliniat necesitatea creşterii investiţiilor româneşti în Republica Moldova şi a creării de condiţii mai bune pentru mediul de afaceri.