Ministrul Culturii, Raluca Turcan, care efectuează, începând de duminică, o vizită la Washington DC, s-a întâlnit cu Scott Weinheold şi echipa sa din cadrul Departamentului de Stat, Biroul de afaceri în domeniul culturii şi educaţiei, fiind explorate perspective ale unor parteneriate care să dezvolte schimbul de experienţă în domeniul cultural.
‘Am regăsit obiective comune de acţiune în măsurile legislative şi administrative pentru protejarea şi restaurarea patrimoniului cultural mobil şi imobil, precum şi pentru prevenirea şi combaterea traficului de bunuri culturale. Un alt subiect de importanţă prioritară pentru ambele naţiuni este repornirea schemei de sprijin pentru producţia de opere audiovizuale în România, companiile americane având o îndelungată colaborare cu producătorii români. Odată cu reluarea acestui program în subordinea Ministerului Culturii, România va reveni pe harta destinaţiilor de producţie, deschizând astfel calea pentru o cooperare mai strânsă şi schimburi comerciale şi culturale în industria filmului’, transmite marţi Raluca Turcan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ministrul arată că împreună cu colegii de la Ambasada României la Washington va continua ‘colaborarea cu Departamentul de Stat în aceste zone deosebit de importante pentru diplomaţia culturală şi întărirea legăturilor comerciale dintre ţările noastre în industriile creative’.
De asemenea, Raluca Turcan a efectuat o vizită la Centrul ‘John F Kennedy’ pentru Arte şi Artele Spectacolului, afirmând că este ‘o oportunitate valoroasă de a discuta principiile care ghidează unul dintre cele mai importante centre culturale din lume, într-o abordare modernă a industriilor creative’.
‘Întâlnirea de astăzi a reafirmat legăturile puternice cu România şi a pus bazele viitoarelor proiecte care urmăresc să evidenţieze şi să promoveze la nivel internaţional bogăţia artistică şi culturală a ţării noastre, încurajând în acelaşi timp schimburile permanente de expertiză în medii creative. Am constatat că la provocările comune cu care se confruntă profesioniştii din industria spectacolelor, ţările noastre au avut o abordare similară a consecinţelor nefaste ale pandemiei COVID-19 şi mi s-a confirmat faptul că programul de sprijin financiar dedicat sectorului cultural independent, pe care am decis să-l implementăm, cu toate că a fost tărăgănat nejustificat de mult, se suprapune ca abordare şi celui derulat în SUA. De asemenea, măsurile care să susţină profesioniştii din industriile creative, regăsite în Statutul lucrătorului cultural adoptat de Parlament în această sesiune, funcţionează eficient şi în SUA’, transmite Turcan.
Ministrul român şi-a exprimat convingerea că ‘principiile noastre comune, de îmbunătăţire a accesului la evenimente culturale de calitate, de a aduce publicul mai aproape de creatori şi de a recunoaşte valoarea artistică şi culturală unică a României oferă o bază solidă pentru continuarea acestei colaborări culturale excepţionale’.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, efectuează, în perioada 26 noiembrie – 2 decembrie, o vizită la Washington DC, unde are programate întâlni cu reprezentanţi ai Congresului American, ai Departamentului de Stat American, precum şi cu profesionişti din domeniul cultural şi academic, dar şi cu reprezentanţi ai industriei de film.
‘Printre evenimentele programate se numără şi o întâlnire specială cu comunitatea de români din Washington D.C., participarea la Reuniunea Consulilor Onorifici, organizată de Ambasada României în Statele Unite, precum şi la Gala ‘Alianţa’, un eveniment dedicat diplomaţiei şi comunităţii româneşti din Statele Unite’, informează un comunicat al Ministerului Culturii, transmis AGERPRES.
De asemenea, ministrul va fi prezent la concertele susţinute de Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal – Marin Constantin’ la Catedrala Naţională şi la Congresul American, în contextul turneului aniversar al corului în Statele Unite ale Americii.