Ministrul estonian al Afacerilor Externe, Eva-Maria Liimets, aflată luni în vizită la Bucureşti, a declarat că Rusia trebuie izolată în continuare din punct de vedere politic şi economic, menţionând că este important ca negocierile ruso-ucrainene să se desfăşoare fără presiune militară.
Liimets a participat la o dezbatere organizată de think tank-ul New Strategy Center, la Cercul Militar Naţional, eveniment la care a participat şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.
‘Comunitatea internaţională trebuie să continue să susţină Ucraina. Pentru partea ucraineană este important să poarte negocieri fără presiune militară. E important să vedem dialog între părţi, dar cred că e puţin cam naiv să aştepţi rezultatele pe termen lung de la aceste discuţii. Pentru comunitatea internaţională e foarte important să continue să susţină Ucraina din punct de vedere economic, dar şi din punct de vedere politic, precum şi cu ajutoare militare, astfel încât forţele ucrainene să poată să îşi apere ţara până ce negocierile de pace vor ajunge la un rezultat. E important ca Rusia să simtă că este vorba despre un eşec strategic, deoarece este total inacceptabil să începi un război de amploare în Europa în care mii de civili sunt ucişi. Trebuie să continuăm să izolăm Rusia politic şi economic, prin sancţiuni’, a spus ea.
Ministrul estonian a evidenţiat că situaţia de securitate în regiune s-a schimbat după ce Rusia a încălcat acordurile internaţionale şi fundamentele de bază ale arhitecturii europene de securitate.
‘Nu mai există încredere faţă de Rusia. De aceea, trebuie să continuăm să consolidăm securitatea, postura de apărare şi descurajare a NATO şi securitatea ţărilor noastre. În acest moment vedem lupta între democraţii şi autocraţii şi trebuie să ne axăm pe securitatea teritoriilor noastre şi apărarea valorilor democratice’, a susţinut Eva-Maria Liimets.
Ea a pledat pentru consolidarea Flancului estic al NATO şi a salutat deciziile recente ale alianţei, în special în ceea ce priveşte crearea a patru noi grupuri de luptă.
‘Trebuie să continuăm să consolidăm postura de apărare şi descurajare pe Flancul estic al NATO. (…) Vedem că situaţia în Europa s-a schimbat faţă de anul 2016, când statele membre au stabilit actuala postură de apărare şi descurajare şi conceptul de prezenţă avansată consolidată. Avem un război în Europa în acest moment, iar comportamentul Rusiei este imprevizibil. Trebuie să facem toate aceste schimbări. Trebuie să scriem în conceptul strategic în mod clar că Rusia reprezintă o ameninţare şi să subliniem că sarcina principală a NATO este apărarea colectivă. (…) În ceea ce priveşte Rusia şi situaţia de securitate din regiunea noastră, este clar că nu putem să revenim la perioada de dinainte de 24 februarie. Trebuie să reflectăm aceste preocupări în documentele noastre strategice. Trebuie să reflectăm faptul că există în Europa o ţară care este dispusă să îşi invadeze statele vecine suverane şi trebuie să fim pregătiţi pentru a face faţă acestei ameninţări’, a evidenţiat Eva-Maria Liimets.
Conform ministrului estonian, declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin referitoare la schimbarea mediului de securitate din Europa sunt ‘inacceptabile’ şi ‘îngrijorătoare’.
‘Putin a spus că ar vrea să schimbe mediul de securitate în Europa. Asta înseamnă că nu vor să invadeze doar Ucraina, ci şi ca NATO să îşi retragă trupele din ţara noastră sau să încetăm exerciţiile NATO în ţările noastre sau să încetăm extinderea NATO. Sunt multe cereri din partea Rusiei care sunt inacceptabile pentru noi. Conform arhitecturii de securitate europene, toate statele suverane au dreptul de a-şi alege garanţiile de securitate. Rusia vrea să schimbe acest concept, ceea ce este foarte îngrijorător pentru noi. Cu toţii vrem să vedem că negocierile de pace au succes şi că pacea este restaurată. Din păcate, la acest moment, Rusia nu-şi arată intenţia de a se retrage din Ucraina şi de a contribui la restabilirea integrităţii teritoriale a acestei ţări. Ucraina este sub o presiune imensă’, a transmis Liimets.