Armenia are o voinţă politică puternică de a obţine pacea şi stabilitatea în regiune şi ‘în ciuda tuturor dificultăţilor’ continuă discuţiile cu Azerbaidjan, ‘cu bună – credinţă’, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Externe al Republicii Armenia, Ararat Mirzoyan, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologul său român, Bogdan Aurescu.
El s-a referit la tensiunile din Nagorno-Karabah şi la implicarea Uniunii Europene.
‘Monitorizarea Uniunii Europene pe partea armeană a graniţei cu Azerbaidjan, imediat după agresiunea Azerbaidjanului împotriva Armeniei din septembrie 2022 şi după, dislocarea unei misiuni de monitorizare UE pe termen mai lung este un demers important în regiunea noastră’, a arătat Ararat Mirzoyan.
El a adăugat că apreciază ‘contribuţia preţioasă a României’ la discuţiile ce implică Uniunea Europeană.
‘Din nefericire, blocarea Coridorului Lacin din decembrie 2022, intimidarea şi alte acţiuni ale Azerbaidjanului au ca scop forţarea populaţiei din Nagorno-Karabah să plece’, a spus ministrul armean.
În acest sens, a evocat decizia Curţii Internaţionale de Justiţie din februarie împotriva Azerbaidjanului, citând din motivaţia instanţei internaţionale că ‘există un risc iminent ca drepturile armenilor să fie afectate în mod ireparabil’.
‘Credem că partenerii noştri, comunitatea internaţională, au un rol important, folosind mecanismele şi uneltele pe care le au la dispoziţie, inclusiv trimiterea unei misiuni care să verifice informaţiile din coridorul Lacin, în Nagorno-Karabah’, a arătat ministrul armean.
La rândul său, Bogdan Aurescu a apreciat că ‘Uniunea Europeană a jucat şi poate să joace un rol important în Caucazul de Sud, inclusiv în ceea ce priveşte identificarea de soluţii pentru provocările pe care le avem de soluţionat în vecinătatea noastră comună’. În context, a vorbit de ‘sprijinul României pentru normalizarea relaţiilor Armenia – Azerbaidjan’.
El a amintit faptul că în 2021 a vizitat ţările din Caucazul de Sud. ‘În urma acestui turneu am făcut o serie de recomandări, am făcut o serie de propuneri care au rezultat din discuţiile pe care le-am avut cu acea ocazie. Una dintre aceste propuneri s-a referit exact la crearea unei misiuni de monitorizare a Uniunii Europene, la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan, după modelul similar al misiunii de monitorizare al Uniunii Europene din Georgia. Şi mă bucur foarte mult că această propunere astăzi este implementată. Deci la baza acestei misiuni a Uniunii Europene în Armenia este o propunere a României şi mă bucură acest lucru’, a arătat Bogdan Aurescu.
În ceea ce priveşte situaţia regională, abordată cu omologul său din Armenia, Aurescu a spus că a propus ca pe agenda Consiliului Afaceri Externe să se regăsească tema conflictelor prelungite în regiunea Mării Negre.