Aproape toate unităţile administrativ-teritoriale au depus cerere de finanţare prin Programul ‘Anghel Saligny’, a anunţat marţi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
‘Investiţiile în reţeaua de apă şi canalizare şi modernizarea drumurilor sunt importante şi necesare, fapt dovedit de cererile de finanţare pentru aceste proiecte depuse de 97,5% dintre comunele, oraşele, municipiile şi judeţele din România’, a declarat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, potrivit unui comunicat al MDLPA.
El a precizat că a prealocat, garantat, pentru fiecare comună, oraş, municipiu, judeţ şi sector, o sumă minimă. ‘Astfel, în fiecare localitate poate fi demarată cel puţin o investiţie, dacă cererea de finanţare a fost depusă corect. Dorim, astfel, să asigurăm dezvoltarea echilibrată a României şi o finanţare corectă, care nu depinde de culoarea politică a primarului.’, a adăugat Cseke Attila.
Ministrul a amintit că, prin programul ‘Anghel Saligny’, se vor finanţa inclusiv investiţii în reţeaua de distribuire a gazelor şi, în curând, vor putea fi depuse cereri în acest sens.
‘Dintre cele 81 de unităţi administrativ-teritoriale care nu au depus încă cerere prin Programul de finanţare Anghel Saligny, cunosc cel puţin o localitate care doreşte să acceseze fonduri pentru dezvoltarea reţelei de gaze şi s-a înregistrat deja pentru a putea depune proiectul online. Ne putem aştepta ca şi acest număr de 81 să fie diminuat odată ce vom deschide sesiunea de depuneri de cereri pentru investiţiile în reţeaua de gaze. (…) Am constatat cu bucurie că toate localităţile cu primari USR-PLUS au cerut finanţare prin Anghel Saligny. Înseamnă că USR-PLUS a înţeles, în cele din urmă, că este nevoie de acest program de finanţare şi că este unul bine gândit, care merită accesat’, a susţinut Cseke Attila.
Termenul de depunere pentru proiectele de infrastructură finanţate de Programul Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny’ a expirat pe 9 noiembrie, la ora 0.00.
Dintre cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale ale României, incluzând judeţele şi sectoarele capitalei, doar 81 de UAT-uri nu au cerut finanţare, în timp de toate Consiliile judeţene şi toate sectoarele municipiului Bucureşti au cerut finanţare, a precizat MDLPA.
Suma totală a cererilor de finanţare este de 137,59 de miliarde de lei, cerute de 3.174 de UAT-uri pentru 7.545 de proiecte, în condiţiile în care bugetul programului este de 50 de miliarde.
‘Accesul la apă este un serviciu de bază, nu un lux, drumurile reabilitate pe care se poate circula în condiţii de siguranţă nu sunt un lux. Faptul că au fost depuse cereri de finanţare pentru o sumă aproape triplă faţă de cea alocată arată că a fost nevoie de acest instrument de finanţare’, a declarat Cseke Attila.