Ministrul Dîncu a discutat cu şeful Marelui Stat Major al Armatei din R. Moldova despre dezvoltarea cooperării

0
386

Dezvoltarea cooperării bilaterale, în contextul disponibilităţii României de a sprijini eforturile de modernizare şi creştere a interoperabilităţii instituţiei militare din Republica Moldova, s-a aflat pe agenda discuţiilor care au avut loc între ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, cu şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova, colonelul Eduard Ohladciuc.

Întrevederea a avut loc la sediul MApN, în cadrul vizitei pe care oficialul din Republica Moldova a efectuat-o în ţara noastră, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, la invitaţia şefului Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.

Agenda discuţiilor s-a axat pe dezvoltarea cooperării bilaterale, în contextul disponibilităţii României de a sprijini eforturile de modernizare şi creştere a interoperabilităţii instituţiei militare din Republica Moldova. Cele două părţi au abordat aspecte privind cooperarea în cadrul iniţiativelor şi instrumentelor dedicate statelor partenere sub egida NATO şi UE, cu accent pe implementarea Pachetului NATO pentru consolidarea capacităţii de apărare şi a proiectelor Facilităţii Europene pentru Pace destinate Republicii Moldova, se precizează într-un comunicat al MApN transmis AGERPRES.

Ministrul Apărării Naţionale a subliniat necesitatea asigurării complementarităţii eforturilor NATO şi UE cu cele în context bilateral şi a reafirmat angajamentul ferm al părţii române pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Totodată, ministrul Apărării a afirmat că ‘România şi Republica Moldova sunt parteneri strategici, relaţiile solide şi cuprinzătoare dintre cele două ţări reflectându-se şi în planul cooperării militare’.

‘Sprijinul reciproc oferit în actualul context pandemic a dovedit, încă o dată, solidaritatea care există între cele două state în situaţii dificile’, a subliniat Vasile Dîncu.

Subiectele abordate de şefii Apărării din România şi Republica Moldova au vizat identificarea aspectelor practice privind participarea forţelor la instrucţia în comun, potrivit Planului de cooperare pentru anul 2022, semnat în cadrul lucrărilor Comisiei militare mixte româno-moldovene, care s-a întrunit în perioada 22-24 noiembrie.

În acest sens, generalul Daniel Petrescu a evidenţiat oportunitatea de pregătire oferită de România, în cadru regional, prin platforma de Instruire multinaţională consolidată la nivel întrunit pentru desfăşurarea exerciţiilor multinaţionale, la care ar putea participa militarii din Republica Moldova.

‘Se urmăreşte continuarea desfăşurării pregătirii bilaterale prin exerciţii precum ‘Scutul de foc’ şi prin alte formule de cooperare instituţională în domenii precum învăţământ militar, medicină operaţională, logistică şi apărare cibernetică. Activităţile de cooperare dintre forţele noastre armate reprezintă o prioritate pentru echipa de comandă a Statului Major al Apărării. Acest fapt este reflectat în dialogul permanent, la toate nivelurile de conducere, în sprijinul acordat Armatei Naţionale a Republicii Moldova în procesul de transformare şi în participarea militarilor din Republica Moldova la diferite forme de învăţământ militar, precum şi prin exerciţiile comune care s-au desfăşurat pe teritoriul României’, a afirmat şeful Statului Major al Apărării.

Şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova a participat la parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală, precum şi la Ceremonia militară de la Alba Iulia, desfăşurate cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, a mai precizat MApN.

Sursa: AGERPRESS