Acasă93Ministrul Economiei: Frumuseţea Apusenilor trebuie protejată, în acelaşi timp cu dezvoltarea economică...

Ministrul Economiei: Frumuseţea Apusenilor trebuie protejată, în acelaşi timp cu dezvoltarea economică a zonei

Alba Iulia, 24 iul/ Agerpres/ – Ministrul Economiei, Florin Spătaru, aflat duminică la Roşia Montană şi Abrud, unde a vizitat galeriile romane, respectiv cariera Roşia Poieni, uzina de preparare de la Dealul Piciorului şi iazul de decantare de la Valea Şesii din cadrul Cupru Min, apreciază că ‘frumuseţea Apusenilor trebuie protejată în acelaşi timp cu dezvoltarea economică a zonei’.

Invitat la manifestările prilejuite de împlinirea a 45 de ani de la înfiinţarea Cupru Min Abrud, ministrul a vizitat mai întâi Roşia Montană, respectiv Muzeul mineritului şi Galeriile romane.

‘Deciziile nu se iau din birou, ci pe teren, de la faţa locului. Am revenit în judeţul Alba pentru celebrarea celor 45 de ani de activitate Cupru Min în România. Prima oprire a fost, însă, la Roşia Montană, căci una este să citeşti în broşuri despre minele de aur şi alta e să fii acolo şi să atingi urmele daltei cu care a lucrat, acum 2.000 de ani, muncitorul roman’, a scris Florin Spătaru într-o postare pe Facebook.

Ministrul Economiei a adăugat că românii din Munţii Apuseni cunosc potenţialul mineritului în zonă, dar au nevoie de susţinerea celor care decid pentru valorificarea bogăţiilor pe care natura le-a oferit.

‘Frumuseţea Apusenilor trebuie protejată, în acelaşi timp cu dezvoltarea economică a zonei’, a susţinut ministrul Spătaru.

Ulterior, acesta a vizitat Cupru Min Abrud – cariera de la Roşia Poieni, uzina de preparare de la Dealul Piciorului şi iazul de decantare de la Valea Şesii.

În aprilie, ministrul Economiei a declarat la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că minereul de cupru de la Roşia Poieni ar trebui procesat în România.

‘Nu mi se pare normal ca această materie primă, acest concentrat de cupru pe care îl extragem din România să fie prelucrat în altă parte, ţinând cont de faptul că, la nivel european, avem nevoie de acest cupru. Şi atunci trebuie să găsim soluţii la nivel european ca procesarea să se realizeze în România sau undeva în Uniunea Europeană. Tocmai de aceea am demarat aceste discuţii cu Comisia Europeană să vedem care sunt soluţiile de finanţare pentru asigurarea unei astfel de facilităţi’, a spus, la vremea respectivă, Florin Spătaru.

În zăcământul de la Roşia Poieni se află 60% din rezervele de cupru ale României.

Cupru Min este o societate aflată în subordinea Ministerului Economiei, care are ca obiect principal de activitate exploatarea şi livrarea în forme specifice de resurse/rezerve de minereu cuprifer din perimetrul minier Roşia Poieni. Concentratul extras de Cupru Min este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care, pe lângă cupru, conţine şi alte metale.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks