AcasăStiri generaleMinistrul Educaţiei afirmă că nu se redeschide dezbaterea publică pe proiectele de...

Ministrul Educaţiei afirmă că nu se redeschide dezbaterea publică pe proiectele de legi ale educaţiei

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat luni că nu se va redeschide dezbaterea publică pe proiectele de legi ale educaţiei.

‘Nu redeschidem dezbaterea publică, cred că nu am mai termina niciodată dacă am redeschide dezbaterea publică în accepţiunea Legii 52 pe 2003, însă este clar din punctul nostru de vedere că discuţie pe legile educaţiei nu s-au oprit niciodată. (…) Practic, ne dorim ca pe 8 martie aproximativ, depinde când se va stabili şedinţa de Guvern în acea săptămână, să pornească procesul de avizare interministerială în Guvern. În acest proces vom primi punctele de vedere ale ministerelor vizate, urmând ca după adoptarea în Guvern legile să meargă în Parlament, unde va urma etapa democratică de dezbatere parlamentară. Este timp pentru observaţii, discuţii pe aceste legi, în aşa fel ele să reprezinte o bază aşteptată de reformă în învăţământ’, a afirmat Deca.

Potrivit acesteia, proiectele legislative vor fi publicate luni pe site-ul Ministerului Educaţiei împreună cu documentele ‘conexe’.

‘Ne dorim un moment de respiro în care cei care doresc să transmită puncte de vedere pe acest text actualizat conform a ceea ce am primit din societate să o poată face timp de zece zile. Ne propunem şi noi să organizăm întâlniri cu actorii în educaţie, cei care sunt membri ai comisiei de dialog social. De asemenea, ne propunem să ne întâlnim cu asociaţiile reprezentative ale autorităţilor publice locale şi cu alţi actori reprezentativi’, a spus ministrul.

Ligia Deca a spus că va fi prezentă în Parlament la dezbaterea celor două proiecte.

‘Urmează o dezbatere parlamentară. Îmi doresc şi voi fi în Parlament să apăr aceste forme pe care noi le scoatem în dezbatere. Mi se pare absolut normal ca prevederile care vizează susţinerea elevilor, a carierei didactice, programele naţionale care asigură calitatea şi echitatea sistemului să rămână şi voi lupta pentru ele. În momentul în care voi considera că legea sau legile nu mai răspund la nevoile sistemului şi nu mai reprezintă punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, atunci mă voi gândi la alte acţiuni’, a susţinut Ligia Deca.

Ministrul a explicat că după adoptarea proiectelor va fi elaborată legislaţie secundară.

‘Urmează după adoptare elaborarea unui pachet amplu de legislaţie secundară. Avem 191 de acte normative pentru implementarea legii învăţământului preuniversitar – 38 de hotărâri de Guvern, 153 de ordine de ministru. de asemenea, pentru legea învăţământului superior vorbim de 28 de hotărâri de Guvern şi 68 de ordine de ministru. O parte dintre ele sunt deja existente şi pun în aplicare Legea educaţiei naţionale pe care o avem în vigoare, altele vor fi dezvoltate’, a arătat Deca.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks