AcasăPoliticaMinistrul Educaţiei, Ligia Deca, la inaugurarea primului campus pentru învăţământ dual din...

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la inaugurarea primului campus pentru învăţământ dual din România, la Oradea: Un exemplu de pionierat

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi, la Oradea, la inaugurarea primului campus dual din ţară, în valoare de 29 milioane de euro, cofinanţat cu fonduri europene, prin PNRR, că este un exemplu de pionierat şi bună practică şi pentru celelalte 28 de proiecte dedicate învăţământului dual din România.

„Este o bucurie nespusă pentru mine să fiu astăzi aici la deschiderea primului campus pentru învăţământ dual din România, cofinanţat prin PNRR. A fost şi primul contract semnat dintre cele 29 pe care le-am semnat în toată România. (…) Vorbim despre un proiect impresionant în care 20 de milioane de euro au venit din fonduri europene, dar încă 10 au fost adăugate de către autoritatea publică locală şi de către partenerii în consorţiu, ceea ce este o dovadă clară a angajamentului orădean pentru învăţământ tehnologic dual de calitate”, a afirmat ministrul Ligia Deca.

Alături de ea, la festivitatea de inaugurare a campusului dual au mai participat preşedintele Senatului, Ionel Ciucă, fostul ministru Sorin Câmpeanu, preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, oficiali ai administraţiei locale: prefectul Marcel Dragoş, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Ilie Bolojan şi vicepreşedintele CJ Mircea Mălan, primarul Florin Birta, inspectorul şcolar general Horea Abrudan, precum şi un mare de elevi, profesori şi reprezentanţi ai companiilor.

Potrivit ministrului Educaţiei, Campusul dual tehnologic va aduce belşug nu numai fiecărui absolvent în parte şi întregii comunităţi bihorene, dar şi fiecărei companii care îşi asumă responsabilitatea şi riscul să fie partener „în acest proiect emblematic.”

„Este ceea ce visam şi speram să fie. Eu am venit şi acum un an când era în construcţie şi m-am bucurat mult că poate fi primul campus inaugurat în ţară. Cu siguranţă merită. Va fi un exemplu de pionerat, de bună practică pentru toate cele 28 de campusuri în ţară care sunt în realizare şi mi-aş dori să le vedem cât mai aproape de ceea ce vedem aici”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Ligia Deca.

Investiţiile majore, cum este aceasta, demonstrează că acolo unde există deschidere, încredere, curaj, există şi premisele unui sistem educaţional modern, a subliniat ministrul Deca.

Ea a ţinut să mulţumească şi celor care au contribuit esenţial la dezvoltarea acestui sector educaţional: fostului premier Ionel Ciucă pentru că a susţinut suplimentarea numărului de campusuri duale în toată ţara, tuturor predecesorilor săi miniştri care au sprijinit prioritatea liberală de a revigora, relansa învăţământul dual în România.

Ministrul Deca a menţionat că învăţământul dual este o prioritate a mandatului său, punctând şi o serie de măsuri aplicate şi reglementări noi pentru dezvoltarea acestuia. Astfel, a fost majorat cu 250 de milioane de euro bugetul iniţial alocat în PNRR pentru campusurile duale integrate, fiind în prezent de 600 de milioane de euro. A fost majorat, de asemenea, cuantumul bursei tehnologice şi, la solicitarea angajatorilor, elevii peste 16 ani aflaţi în formare duală vor avea posibilitatea să poată lucra în contracte cu timp parţial, iar munca lor să fie considerată ca practică. În acest fel, se va reuşi atragerea elevilor, pe de o parte să îşi definitiveze formarea, dar şi să aibă propriile venituri.

Nu în cele din urmă, a fost implementat, pentru prima dată în România, ceea ce „părea un vis acum zece ani”, ruta duală completă, chiar până la doctorat, a specificat ministrul Educaţiei.

Noul campus este rezultatul unei colaborări între Consiliul Judeţean Bihor, Inspectoratul Şcolar, Primăria Oradea, Universitatea din Oradea şi firmele partenere, cu sprijinul Ministerului Educaţiei. Consorţiul format astfel pentru învăţământ dual „Campus Oradea” are ca scop formarea elevilor în raport cu cerinţele actuale ale pieţei muncii. Acesta este alcătuit din 18 membri: două autorităţi publice: Consiliul Judeţean Bihor (lider de proiect) şi Primăria Municipiului Oradea, cinci unităţi de învăţământ la care se adaugă Universitatea Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, precum şi nouă companii private şi asociaţii.

Pentru gestionarea campusului a fost înfiinţat Liceul tehnologic dual, care a primit ordin de ministru pentru funcţionare începând cu anul şcolar 2024-2025.

Campusul Dual Oradea este situat pe strada Ceyrat, în imediata vecinătate a Universităţii Oradea şi a Parcului Ştiinţific şi Tehnologic, cel din urmă fiind tot o investiţie a Consiliului Judeţean Bihor. Se întinde pe o suprafaţă de circa 22.000 metri pătraţi şi cuprinde opt clădiri, în care vor funcţiona laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învăţământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot şi sală de sport. A fost amenajat şi un teren de sport în aer liber.

Aici îşi vor desfăşura activitatea practică clasele de elevi din cele cinci şcoli partenere ale consorţiului: Colegiul tehnic ‘Traian Vuia’, Colegiul tehnic ‘Mihai Viteazul’, Colegiul tehnic ‘Alexandru Roman’ din Aleşd, Liceul tehnologic ‘Constantin Brâncuşi’ şi Liceul tehnologic Unirea din Ştei.

Cu dotări de ultimă generaţie – simulatoare, robotică, imprimante 3D, table inteligente, calculatoare etc, domeniile de pregătire sunt mecanică, instalaţii şi lucrări publice, construcţii, electromecanică, electronică şi automatizări şi chimie industrială. În cadrul liceului ar urma să înveţe 140 de elevi care vor beneficia de o bursă lunară între 400 şi 1.000 lei, cazare gratuită, trei mese pe zi şi decontarea transportului.

Sursa: AGERPRES

Articolul Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la inaugurarea primului campus pentru învăţământ dual din România, la Oradea: Un exemplu de pionierat apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks