Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a catalogat sâmbătă, drept populist demersul conducerii Consiliului Judeţean Gorj de solicitare a includerii amenajării hidroenergetice Valea Sadului în lista proiectelor finanţate prin REPower EU, afirmând că autorităţile locale nu trebuie să se limiteze la o hârtie către minister.
„Investiţia de la Valea Sadului este una de amenajare hidroenergetică de 3 trepte (…) total putere instalată este pe medie de 20 MW, maxim poate să fie 50 MW. Valoarea investiţiei neactualizate la nivelul anului 2010 este de 2,5 miliarde de lei, adică peste 500 de milioane de euro. Este evident, cum a fost ea gândită în anul 1989, că această amenajare hidroenergetică nu avea funcţia principală de producere de energie electrică, avea alte funcţii de irigaţii, de protejare împotriva inundaţiilor. Este clar că domeniul de responsabilitate al Ministerului Energiei pe această amenajare nu este prioritar. Autorităţile locale nu trebuie să se limiteze la o hârtie către Ministerul Energiei şi de aceea am spus că mi se pare un joc populist să trimiţi la Ministerul Energiei o hârtie pentru o investiţie de ce nu e prinsă în capitolul Energie, pentru că, din punct de vedere al eficienţei pe energie, este clar că nu se justifică”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Consiliul Judeţean Gorj a înaintat o adresă către Guvern, Ministerul Investiţiilor Europene şi Ministerul Energiei prin care solicită includerea proiectului de investiţii „AHE a Râului Jiu pe sectorul Valea Sadului – Vădeni” în lista proiectelor finanţate prin REPower EU.
Potrivit unei informări a CJ Gorj, solicitarea vine în contextul lansării în procedură de transparenţă decizională a proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind obiectivele de investiţii pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, în care sunt incluse doar două proiecte.
„Având în vedere că REPower EU este orientat către investiţii aflate în diferite etape de execuţie, includerea AHE Valea Sadului – Vădeni este esenţială, atât prin prisma anvergurii proiectului, cât şi prin cea a stadiului actual de execuţie, de peste 50%. De precizat că nu este primul demers pe care Consiliul Judeţean Gorj îl face în acest sens, în luna mai a anului 2018 fiind înaintată o solicitare similară, prin care se solicita găsirea unei soluţii pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiţii”, se arată în informarea CJ Gorj.
Articolul Ministrul Energiei, despre solicitarea CJ Gorj: E populist să trimiţi doar hârtii apare prima dată în Ecopolitic.