Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, au anunțat că bugetul va fi aprobat de Guvern până la sfârșitul lunii și că acesta va prevedea un deficit de maxim 7%. Pensiile mici şi medii ar urma să fie indexate în luna septembrie dacă bugetul va permite acest lucru.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a spus că proiectul de buget pentru 2025 prevede un buget de minim 2% pentru Apărare, la care se adaugă investiții în sectorul militar. De asemenea, Educația ar urma să primească o finanțate „consistentă”.
„Bugetul asigură o finanțare consistentă pentru Educație, asigurăm plata salariilor la nivelul anului 2024 pentru Sănătate, asigurând finanțarea Casei de Sănătate pentru a avea serviciile medicale asigurate tot anul și salariile plătite la nivelul asumat de guvern. La Apărare asigură minimul de 2 % din PIB și asigurăm și investiții strategice în sectorul industriei de apărare”, a spus ministrul Finanțelor.
În privința cheltuielilor, ministrul Finanțelor a spus: Trebuie să putem asigura un control riguros al cheltuielilor, astfel încât să putem respecta angajamentele pe care le-a luat România față de partenerii europeni. Un guvern pro-european trebuie să-și respecte în primul și în primul rând angajamentele față de Comisia Europeană și față de partenerii europeni. Și aici România s-a angajat ca în anul 2025 să se încadreze într-un deficit de 7% până la sfârșitul anului. Este principala provocare pentru mine ca ministru a Finanțelor și eu o să mă asigur că acest angajament al României să fie respectat.
În privința construirii bugetului, Tanczos Barna a continuat: Construim bugetul prudent pe partea de venituri, fără să exagerăm și fără să includem venituri nerealizabile sau foarte greu realizabile. Astfel încât deficitul să se bazeze pe o analiză prudentă a veniturilor și pe partea de cheltuieli, pe un control cât mai riguros. Salut încă o dată decizia Guvernului din decembrie prin ordonanța de ajustări multisectoriale unde s-au creat premizele. A fost piatra de căpătâi a construirii bugetului, s-au construit premizele elaborării bugetului pentru anul 2025.
Planul fiscal bugetar structurat pe termen mediu asumat de România prevede pentru anul acesta 7% pentru următorii șapte ani o reducere progresivă a deficitului bugetar până la 3% și acest angajament nu trebuie respectat doar acum. Ceea ce construim astăzi, ceea ce construim pentru 2025 trebuie să aibă impact și pentru anii următori. Astfel încât pe partea de investiții să nu reducem sumele alocate pentru investiții, să creștem constant aceste sume și să asigurăm cel puțin la nivelul deficitului finanțarea investițiilor în România.
Domnul prim-ministru a și menționat acest lucru. Pe de altă parte să nu exagerăm pe partea devenituri nerealizabile și să nu ajungem în situația în care diferența trebuie acoperită din împrumuturi. Investițiile vor depăși, așa cum a spus și domnul prim-ministru, 130 de miliarde, se pot apropia și de 140. Finalizăm astăzi calculele în bază a discuțiilor pe care le-am avut și vom veni în guvern cu indicatorii, cu limitele care trebuie aprobate înainte de prezentarea bugetului.
Bugetul asigură o finanțare consistentă pentru Educație și asigurăm plata salariilor la nivelul anului 2024. Pentru sănătate asigurăm finanțarea Casei de Sănătate pentru a avea serviciile medicale asigurate tot anul și salariile plătite la nivelul asumat de guvern. La Apărare asigurăm minimul de 2% din PIB și asigurăm și investiții strategice în sectorul industriei de apărare, pentru că România are pe de-o parte contracte deja asemnate, angajamente luate și trebuie să ne respectăm aceste angajamente. Agricultura și economia nu sunt uitate. Agricultura are finanțare pentru programele menționate adineori și economia la fel. Ministerul Economiei are finanțare pentru programele pe care doresc să le implementeze. Încă o dată este un buget cumpătat. Am pornit de la tăierea cheltuierilor statului și putem să asigurăm încarcarea în 7% deficit.
Anul 2025 este un an a solidarității și din punctul de vedere al unităților administrativ-teritoriale. Acolo vom avea un fond a solidarității la nivel național, nu doar la nivel județean, la care vor contribui toți pentru a ajuta comunele mici ca să îndeplinească obiectivele minime de la nivelul unităților administrativ-teritoriale și să poată să ofere serviciile pe care trebuie să le ofere.
Vom intra la un moment dat probabil și pe discuțiile de reorganizare și de regândire a serviciilor publice de la nivelul unităților administrativ-teritoriale. Este prematur să intrăm acolo în detalii, ceea ce trebuie să facem noi acum, să ținem sub control cheltuielile, să asigurăm veniturile la nivelul minim pentru a asigura aceste servicii, a mai declarat Tanczos Barna.
Sursa: Știrile TVR
Articolul Ministrul Finanțelor: Apărarea și Educația vor primi o finanțare consistentă. Pensiile mici şi medii ar urma să fie indexate în luna septembrie dacă bugetul va permite apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro