Amendamentul la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, propus de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Daniela Pescaru, care presupunea o ‘naţionalizare mascată a Pilonului II de pensii’ nu este unul oficial, deci nu are cum să producă efecte, a declarat marţi ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
‘Eu nu sunt parlamentar, eu nu fac amendamente. Am flat de acel amendament în cursul zilei de astăzi, când mi s-a arătat amendamentul. Am aflat astăzi de acest amendament, l-am văzut cum l-aţi văzut şi dumneavoastră. (…) Nu răspund de activităţile doamnei Pescaru. N-a fost un amendament oficial şi cred că ar trebui vorbit cu dumneaei. Este o activitate pe care a desfăşurat-o şi probabil că are şi o explicaţie pentru el’, a declarat Boloş la Parlament.
Întrebat dacă va propune demisia Danielei Pescaru, el a negat: ‘Este un amendament oficial? Dacă ar fi fost un amendament oficial era înregistrat şi urma procedura legală, parlamentară’.
Boloş a adăugat că nu a fost prezent la discuţiile care au avut loc la Palatul Victoria, iar amendamentul nu a urmat circuitul oficial.
‘Nu s-a discutat niciodată despre această impozitare a profitului, sunt bazaconii care au apărut în presă. Argumentele au fost contra şi s-a renunţat. Discuţiile în urmă cu o lună aţi văzut că s-au materializat cumva? (…) Ce competenţă are doamna Pescaru să facă amendamente? Dacă era un amendament oficial, care începea să producă efecte juridice, mă luam după el. Dacă în urmă cu o lună argumentele au fost contra acestui demers, cum credeţi că acesta s-a putut? Variantele pentru a rezolva problema de deficit bugetar şi de sustenabilitate financiară ale României sunt diverse. Depinde de cele care sunt oficiale, de cele care nu sunt neoficiale. (…) Cum să ne luăm după un document care nu este oficial? Am suficiente probleme de rezolvat decât aceste fiţuici care sunt neoficiale’, a explicat ministrul Finanţelor.
Întrebat dacă îşi dă demisia, el a răspuns: ‘Pentru ce? Boloş Marcel nu este parlamentar, nu face amendamente la proiectele de lege, nu am treabă cu aşa ceva. Un document care nu este oficial nu cred că trebuie luat în seamă’.
Pe ansamblu, el a afirmat că deciziile din pachetul fiscal au un ‘cost politic care trebuie asumat’. ‘Să vedem care este impactul acestor măsuri şi să sperăm că noi obţinem o stabilizare a deficitului bugetar şi putem trece peste acest hop. Trebuie să fim solidari în aceste momente’, a transmis Boloş.
Deputatul liberal Florin Roman a afirmat, marţi, că un amendament la proiectul de lege privind măsurile fiscale pentru care Guvernul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, propus de secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Daniela Pescaru, care presupunea o ‘naţionalizare mascată a Pilonului II de pensii’, s-a strecurat în lista modificărilor care urmau să fie susţinute de PNL şi PSD, liberalii cerând retragerea acestuia.
Roman a spus că liberalii i-au solicitat preşedintelui partidului, Nicolae Ciucă, să intervină în coaliţie pentru a fi retras şi, totodată, PNL a depus un amendament care prevede că, de la data intrării în vigoare a actului normativ şi până la 31 decembrie 2028, nu se vor opera modificări asupra Legii 411/2004 privind fondurile de pensie administrate privat decât cu privire la majorarea contribuţiei individuale.