Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, fondatorul Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea, a apreciat vineri activitatea acestei direcţii, ‘un exemplu pentru România’, pentru organizare, pentru portofoliul de 1,1 miliarde de euro pentru dezvoltare sustenabilă pe termen lung, pentru proiectele inovative şi de independenţă energetică.
‘Am pornit din rândul acestei structuri pe care am înfiinţat-o în anul 2008, când eram vreo zece angajaţi şi uitându-mă acum la raportul de activitate şi la modul cum a crescut structura organizatorică, la 24 de angajaţi şi un portofoliu de 1,1 miliarde de euro, eu nu pot decât să vă felicit şi să spun, încă o dată, că sunteţi un exemplu pentru România, pentru felul în care ştiţi atât să vă organizaţi capacitatea administrativă şi mecanismele de lucru în interiorul acestei structuri, dar şi să gândiţi portofoliul de proiecte ca să asiguraţi o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, sinergic, în acord cu nevoile pe care oraşul le are’, a declarat, în conferinţă de presă, ministrul Boloş.
Oradea este un exemplu şi de proiecte inovative, a continuat ministrul Marcel Boloş, amintind Coridorul de mobilitate urbană Nufărul-Cantemir, care continuă în prezent prin Centrul civic, urmând să ajungă la Gara CFR Oradea, fiind o strategie de mobilitate urbană, în cele din urmă, un proiect de referinţă pentru România.
‘La final, acest coridor de mobilitate urbană va fi un model de referinţă chiar european’, a subliniat ministrul.
Ministrul Boloş a menţionat că proiectele realizate în oraş pentru independenţă energetică sunt un alt exemplu de urmat privind investiţiile în sistemul centralizat de alimentare cu energie termică, gândite într-un pachet integrat, de la centrala de producere în cogenerare, la reţelele de transport şi distribuţie, până la investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuit.
În opinia primarului municipiului Oradea, Florin Birta, anul 2022 a fost un an cu foarte multe provocări, în care, pe lângă proiectele aflate în finanţare, a apărut o nouă axă, PNRR, care a necesitat un mod suplimentar de a lucra pentru a depune alte proiecte. În 2022, au fost depuse 51 de proiecte spre finanţare, acest departament al primăriei având în prezent în portofoliu, atât proiecte implementate deja, cât şi cele în implementare şi în pregătire, în valoare de peste 1,1 miliarde de euro.
‘Este o sumă enormă pentru municipiul Oradea, dar care se vede în proiectele implementate, care schimbă faţa oraşului şi care contribuie la dezvoltarea municipiului, viaţa orădenilor fiind mult schimbată în bine’, a declarat, în conferinţa de presă, primarul Florin Birta.
Edilul a ţinut să mulţumească celor 24 de angajaţi ai acestei direcţii, pentru eforturile depuse, subliniind că anul 2023 este foarte important şi dificil în care se încheie un exerciţiu financiar european, în care toate marile proiecte în implementare vor trebui finalizate.
Directorul DMPFI, Marius Moş a afirmat că cea mai mare realizare a anului 2022 a fost că au reuşit să depună 51 de proiecte spre finanţare totală de peste 360 de milioane de euro, ‘cu foarte multă muncă şi cu mult stres, din cauza termenelor limită, până în ultima zi a anului’. Ultimul proiect depus, a dat ca exemplu Moş, a fost în ultima zi lucrătoare a anului când s-a deschis o linie de finanţare pentru iluminatul public prin Administraţia Fondului de Mediu.
‘Colegii mei au fost pe baricade şi atunci, am reuşit să depunem printre primii pentru că principiul a fost ‘primul venit, primul servit’ şi banii se epuizează în minute,’ a precizat Moş.
Dincolo de cifre, anul 2022 a adus orădenilor condiţii mai bune în cele două mari spitale din oraş, prin reabilitare energetică, dotare cu echipamente foarte moderne; servicii de asigurare a energiei termice la nivel crescut; spaţii pietonale şi de agrement în centrele policentrice din trei cartiere; realizarea lucrărilor la Piaţa Ferdinand; mobilitate electrică prin 16 staţii de reîncărcare date în folosinţă; condiţii mai bune în blocurile de locuit şi în şcoli prin proiectele de reabilitare energetică.
Activitatea DMPFI se desfăşoară pe mai multe paliere: monitorizarea proiectelor deja încheiate, timp de cinci ani; implementarea proiectelor din perioada 2014-2020 care trebuie finalizate în 2023; pregătirea proiectelor din perioada actuală 2021-2027, dar deja şi la implementarea unor proiecte din acest exerciţiu. Peste toate, se lucrează la dezvoltarea strategică, pentru elaborare şi implementare.