Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut o întrevedere cu omologul său sud-coreean, Lee Jong-Sup, discuţiile dintre aceştia vizând în principal dezvoltarea relaţiilor de cooperare militară între România şi Republica Coreea, transmite MApN.
În acest sens, cei doi miniştri ai Apărării au semnat o Scrisoare de Intenţie, document prin care au fost stabilite reperele încheierii unui Acord cadru de cooperare în domeniu. Întâlnirea a avut loc în contextul vizitei oficiale a lui Vasile Dîncu în Coreea de Sud.
De asemenea, agenda discuţiilor celor doi oficiali a inclus situaţia de securitate internaţională, cu accent pe provocările de securitate din regiunea Mării Negre, respectiv Asia-Pacific. Au fost abordate stadiul şi perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizaţiilor internaţionale, cadru asigurat de statutul Republicii Coreea de partener global al Alianţei Nord-Atlantice.
În acest context, ministrul român a evidenţiat importanţa participării, pentru prima dată, a partenerilor din regiunea Asia-Pacific la un Summit NATO şi a subliniat relevanţa deciziei adoptate la Madrid privind consolidarea dialogului politic şi a cooperării practice cu partenerii NATO consacraţi din această regiune, inclusiv Coreea de Sud, pentru promovarea securităţii prin cooperare şi a sprijinului pentru ordinea internaţională bazată pe reguli.
În plan bilateral, cei doi oficiali au agreat intensificarea cooperării în domeniul educaţiei militare, apărării cibernetice şi a instruirii în comun. În plus, a fost analizată posibilitatea cooperării aprofundate în vederea dezvoltării de noi tehnologii, inclusiv transferul de know-how, avându-se în vedere inclusiv posibilitatea producţiei de echipamente militare în România.
Dîncu a mai avut întrevederi cu ministrul Administraţiei Programului de Achiziţii pentru Apărare, Eom Dong-hwan, şi cu preşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională, Lee Hunseung.
Ministrul român al Apărării Naţionale a invitat companiile coreene din industria de apărare să participe la competiţiile pentru viitoarele programe de înzestrare a Armatei României, având în vedere utilizarea standardelor NATO de către industria de apărare sud-coreeană şi experienţa în derularea unor programe de înzestrare similare cu alte state NATO.
În cadrul discuţiilor, a fost evidenţiată oportunitatea oferită de aprofundarea cooperării în domeniul tehnologiilor de vârf, inclusiv a celor emergente şi disruptive. Cooperarea industrială a fost evidenţiată drept un aspect cheie al dezvoltării încrederii reciproce, având în vedere oportunităţile oferite de o piaţă a echipamentelor militare în continuă evoluţie, în contextul unor provocări de securitate fără precedent la adresa statelor europene democratice.
Programul a inclus, de asemenea, vizitarea expoziţiei de tehnică şi armament ‘DefExpo Korea 2022’.