Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Ioan Veştea, s-a întâlnit, miercuri, la Deva, cu primarii din judeţul Hunedoara, el afirmând că îşi doreşte să afle, ‘la firul ierbii’, care sunt problemele cu care se confruntă reprezentanţii administraţiilor locale şi judeţene.
Ministrul Veştea a precizat că până acum a avut 12 astfel de întruniri în ţară.
‘Îmi doresc să înţeleg, ‘la firul ierbii’, fiecare problemă pe care o întâmpină colegii noştri din administraţia publică, fie că sunt primari, fie preşedinţi de consilii judeţene, în aşa fel încât să avem un grad de absorbţie (a fondurilor, n.r.) cât mai mare. Întrebările au fost legate, în principal, de programele pe care noi le derulăm. Au fost întrebări pe contractele pe care noi le avem în derulare pe PNRR şi pe proiectele pe care le derulăm prin CNI’, a spus ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
El a arătat că alte două programe de dezvoltare locală, PNDL 1 şi PNDL 2, se apropie de final ca implementare, termenul estimat fiind anul viitor.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor, a menţionat că în timpul discuţiilor a ridicat câteva probleme legate de posturile necesare pentru administrarea cetăţilor dacice, precum şi faptul că în sistemul sanitar sunt posturi de medici sau asistenţi medicali fără de care nu se poate funcţiona în condiţii optime.
‘Prima problemă se referă la administrarea cetăţilor dacice, trecute în 2020 de la Ministerul Culturii în proprietatea CJ Hunedoara, pentru care nu au fost transferate şi posturile necesare administrării acestor monumente. A doua problemă se referă la reducerea posturilor neocupate în administraţie. Susţin acest demers, dar atrag atenţia că în sistemul sanitar sunt posturi neocupate, care nu pot fi eliminate. Sunt posturi de medici, asistenţi medicali, infirmieri şi personal necesar desfăşurării activităţii în condiţii optime. De asemenea, am atras atenţia că unităţile administrativ-teritoriale care au contractat proiecte cu finanţare nerambursabilă se confruntă cu dificultăţi în asigurarea cofinanţării’, a arătat Nistor.
Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Marian, a apreciat, la rândul său, că vizita ministrului Dezvoltării s-a desfăşurat într-o perioadă în care administraţiile locale derulează mai multe programe cu finanţări atrase prin programe guvernamentale sau europene, iar discuţiile au avut rolul de a clarifica anumite probleme.
‘Este o perioadă cu foarte multe investiţii aflate în curs de aprobare sau în curs de implementare, investiţii derulate prin mai multe programe guvernamentale şi europene, şi cred că este esenţial să fie purtate discuţii directe între executivul central şi reprezentanţii din plan local, cu scopul de a remedia orice problemă existentă’, a spus prefectul judeţului Hunedoara.
Pe de altă parte, prefectul Călin Marian a menţionat că primarii sunt invitaţi să ia parte la şedinţele de lucru ale Colegiului Prefectural al judeţului Hunedoara, pentru a dialoga direct cu reprezentanţii serviciilor publice deconcentrate judeţene atunci când au probleme în implementarea unor proiecte. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)