Cantautorul Mircea Baniciu a sărbătorit 50 de ani de carieră într-un spectacol care a avut loc miercuri seară, pe scena Sălii ‘Ion Caramitru’ a Teatrului Naţional din Bucureşti, în faţa a aproape 1.000 de spectatori.
Alături de artist au fost la ‘Gala Stele Româneşti – Mircea Baniciu, 50 de ani de carieră’, pe lângă prezentatorul evenimentului, Horia Brenciu, şi artiştii Irina Rimeş, Dan Bittman, Cornel Ilie, Alexandra Ungureanu, Ioji Kappl, Manni Neuman, Radu Almăşan, Nicu Patoi, Teo Boar, Vlady Cnejevici, Ovidiu Niculescu, Bogdan Munteniţă, actriţele Rodica Mandache şi Adriana Trandafir, regizorul Cornel Mihalache, prozatorul Radu Paraschivescu, trupa Porto Arte, dar şi fiica lui Mircea Baniciu, Ana Baniciu.
Artiştii invitaţi pe scenă au interpretat atât melodii personale, cât şi cântecele lor preferate din repertoriul lui Mircea Baniciu.
Evenimentul a fost deschis cu o retrospectivă a carierei care a început cu perioada prezentă şi a continuat până la anii de debut ai artistului. Primii care au urcat pe scenă au fost trupa Porto Arte şi Ovidiu Niculescu.
‘Sunt încântat să văd Teatrul Naţional atât de plin pentru o legendă vie care este Mircea Baniciu. Eu vă spun că 50 de ani de carieră nu ne sunt de ajuns, ne mai trebuie încă 1.050, părerea mea, pentru că această voce cu totul şi cu totul specială care a făcut atâtea generaţii, şi va face în continuare, să simtă cu adevărat emoţia, se naşte o dată la foarte mult timp. Sunt mai mult decât onorat să fiu aici, pe scena Teatrului Naţional, pentru Mircea Baniciu’, a spus Ovidiu Niculescu.
Seara a continuat cu un film în care actriţa Rodica Mandache citea scrisori adresate cantautorului, dar şi cu o scrisoare citită de actriţă direct pe scenă.
Dan Bittman a mărturisit că l-a cunoscut pe Mircea Baniciu în 1986.
‘El cânta, cânta ‘Mica ţiganiadă’ şi eu dansam. Eu dansam cu colegii mei din clasa a VII-a de la liceul german. La toate ceaiurile dansam pe muzica formaţiei Phoenix şi a vocii lui Mircea Baniciu care răzbătea din toate difuzoarele magnetofoanelor şi a pickup-urilor şi n-am crezut niciodată că o să mă apuc de muzică, n-am crezut niciodată că o să-l cunosc pe Mircea Baniciu. N-am crezut niciodată că o să ne cunoaştem şi că o să îmi accepte prietenia. Îi mulţumesc din suflet pentru că mi-a fost ghid în viaţă, pentru că mi-a fost exemplu, pentru că mi-a fost inspiraţie, pentru că mi-a arătat ce înseamnă să renaşti din propria cenuşă, pentru că mi-a arătat ce înseamnă dârzenie, talent, iubire, şi pentru că a cântat pe piesa pe care i-am făcut-o fiului meu când s-a născut, ‘Inima nu e întreagă dacă nu eşti tu’. Mulţumesc frumos, Mircea Baniciu’, a spus Bittman.
Un moment deosebit a fost şi un scurt film montat de regizorul Cornel Mihalache şi proiectat în timpul spectacolului.
‘Eu reprezint aici echipa filmului documentar ‘Phoenix Har/Jar’. De 50 de ani încoace domnul Mircea Baniciu şi-a dorit un film documentar personal. A pus 50 de ani bănuţ peste bănuţ, ban peste ban, de unde şi numele lui, şi l-a şi comandat: ‘Phoenix Har/Jar’. Povestea e că l-am păcălit pe domnul Baniciu, filmul nu e despre el. Apare şi vorbeşte în film la fel de mult ca celelalte personaje principale: domnul Nicu Covaci, domnul Ioji Kappl, domnul Ovidiu Lipan Ţăndărică, domnul Costin Petrescu, domnul Moni Bordeianu şi alte personaje mai mult sau mai puţin secundare. Dar domnul Mircea Baniciu nu s-a supărat că nu e protagonist. Dimpotrivă, filmul a dus la o foarte frumoasă relaţie de prietenie care mă onorează. De aceea sunt aici, să-şi spun ‘La mulţi ani, dragă domnule Mircea Baniciu’, şi să îi ofer inventatorului pălăriei rock ordinul ‘Cea mai mică tichie roşie a României’. La mulţi ani’, şi-a încheiat discursul Cornel Mihalache.
Cel mai emoţionant moment al serii a fost prezenţa pe scena Naţionalului bucureştean a fiicei lui Mircea Baniciu, Ana Baniciu.
‘Eu sunt fata care atunci când era mică dacă era întrebată cu cine ar dori să se mărite, răspundeam simplu: Cu Mircea Baniciu. Nu vreau să vorbesc mai mult pentru că sunt atât de emoţionată, dar vreau să vă mulţumesc că sunteţi aici să-l sărbătoriţi pe tatăl meu la cei 50 de ani de carieră’, a transmis Ana Baniciu.
Artista l-a invitat pe Mircea Baniciu să urce alături de ea pe scenă şi să cânte unul dintre cântecele lor preferate: ‘Copilul’, urmat de melodia ‘Dacă ai ghici’.
După ce artiştii invitaţi au urcat pe scenă şi l-au felicitat pe Mircea Baniciu pentru cei 50 de ani de carieră, artistul şi-a început recitalul cu piesa ‘Tristeţi provinciale’, urmată de ‘Eşarfa’ şi ‘Vara la ţară’.
Piese precum ‘Andri Popa’, ‘Vremuri’, ‘Nunta’, ‘Canarul’, ‘Dealul cu dor’, nu au lipsit din repertoriul serii şi au fost cântate de Mircea Baniciu împreună cu spectatorii din sală.