AcasăStiri generaleMircea Rusu: Teatrul Naţional, un loc în care oamenii îşi primenesc sufletul,...

Mircea Rusu: Teatrul Naţional, un loc în care oamenii îşi primenesc sufletul, îşi bucură existenţa

Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti este şi va fi ‘o instituţie de fală’ a culturii româneşti şi reprezintă locul în care oamenii ‘îşi primenesc sufletul, îşi bucură existenţa’, afirmă managerul instituţiei, actorul Mircea Rusu, în contextul aniversării, pe 31 decembrie, a 170 de ani de la înfiinţarea acestei mari scene din Capitală.

‘Teatrul Naţional înseamnă un sens al existenţei pentru foarte multă lume din rândul celor care fiinţează, care funcţionează aici. Teatrul Naţional este un loc în care artiştii, tehnicienii şi funcţionarii îşi conjugă energiile şi fac ca această instituţie să meargă mai departe în orice condiţii, orice s-ar întâmpla – pandemii, mici frecuşuri interne, din exterior şi aşa mai departe. Teatrul Naţional este şi va fi o instituţie de fală a culturii româneşti şi a României în general. (…) Noi vom aminti tuturor că în ianuarie, după unele calcule la 1 februarie tot 1852, fiindcă aici este o coincidenţă stranie – Caragiale şi Teatrul Naţional s-au născut în acelaşi an. Eu nu o consider doar o simplă coincidenţă, ci mi se pare că are nişte conotaţii ancestrale. Eu, în continuare, cred că aceste două forţe – teatrul şi persoana Caragiale – s-au născut împreună ca să rămână şi peste secole împreună’, a declarat Mircea Rusu pentru AGERPRES.

El a amintit că pe 30 decembrie, pe toate scenele de la Teatrul Naţional vor fi prezentate spectacole, iar toţi angajaţii teatrului ‘sărbătoresc prin muncă această aniversare’.

În penultima zi a anului 2022 vor putea fi văzute la TNB spectacolele ‘Dineu cu proşti’, de Francis Veber, la Sala ‘Ion Caramitru’; ‘Micul infern’, de Mircea Ştefănescu, la Sala Studio; ‘Stupid fucking bird’, de Aaron Posner, la Sala Pictură; ‘Nebun din dragoste’, de Sam Sheppard, la Sala Atelier.

Mircea Rusu a amintit că anul 2022 a fost pentru Teatrul Naţional ‘un an extrem de fructuos, ciudat în acelaşi timp’, dar în care ‘oamenii au fost mult mai dispuşi să muncească şi să ne facă să uităm tot ce s-a întâmplat în aceşti doi ani de pandemie, perioadă destul de sumbră pentru toată lumea’.

Întrebat ce înseamnă Teatrul Naţional pentru oamenii care vin la spectacole, el a spus că acesta este ‘un loc în care îşi primenesc sufletul, îşi bucură existenţa’.

‘Este un aflux extraordinar care se revarsă în sălile noastre, lucruri care ne dau mare încredere în continuare că nu suntem degeaba aşezaţi în mijlocul Bucureştiului’, a adăugat managerul.

Pentru anul 2023, Mircea Rusu a anunţat că urmează să intre în repetiţii, chiar din ianuarie, trei spectacole.

‘În primele luni ale noului an, la Sala Mare va veni Radu Afrim, care va face un spectacol cu un roman pe care-l vor dramatiza şi autorul şi cei care se ocupă de lucrul ăsta. Nu va face o piesă de teatru clasică sau contemporană, va fi o dramatizare după un roman la modă în România, în vremurile astea. Apoi, la Sala Studio, va veni un regizor tânăr, care n-a mai montat până acum la Bucureşti, n-a mai montat la Teatrul Naţional, Botond Nagy. El va face un spectacol cu o piesă de-a lui Matei Vişniec. La Sala Pictură va fi o altă piesă românească, este dramatizarea unei lucrări excepţionale – ‘Craii de Curtea-Veche’, de Mateiu Caragiale, fiul lui Ion Luca Caragiale’, a mai spus managerul TNB.

În prima parte a anului vor veni la TNB regizorii Gelu Colceag, Victor Ioan Frunză şi Dan Tudor, iar după vacanţa de vară sunt aşteptaţi Silviu Purcărete şi Tompa Gabor.

Conform unui comunicat al TNB, pe 30 decembrie, publicul va putea viziona, în foaierul Sălii ‘Ion Caramitru’, o micro-expoziţie realizată de Muzeul TNB – ‘De la Teatrul cel Mare la Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ – 170 de ani de istorie’, care evocă – prin afişe vechi, fotografii şi exponate rare din patrimoniu – momente din istoria instituţiei. Vor fi expuse, până la sfârşitul lunii ianuarie 2023, câteva obiecte provenite din vechea clădire a Teatrului cel Mare, salvate din ruinele rămase după bombardamentul german asupra Bucureştiului din 24 august 1944, când teatrul a fost distrus. Expoziţia se va deschide pe 30 decembrie, la ora 11,00, când este programat şi primul tur ghidat gratuit al zilei.

De asemenea, în ultimele zile anului, publicului interesat de vizitarea clădirii TNB îi vor fi oferite, drept cadou aniversar, tururi ghidate gratuite: de la orele 11,00, 13,00, 15,00 şi 17,00 – vineri, 30 decembrie şi de la orele 11,00 şi 13,00 – sâmbătă, 31 decembrie. Vor putea fi vizitate noile săli, atelierele şi culisele Teatrului Naţional. Locul de întâlnire va fi în foaierul Sălii ‘Ion Caramitru’, în faţa Agenţiei de bilete. Se recomandă o rezervare telefonică prealabilă la numărul de telefon 021.314.71.71 – Agenţia de bilete a TNB sau la numărul 0744.633.188 – actorul Ionuţ Corpaci.

* În data de 31 decembrie 1852, se aprindeau pentru prima dată luminile în Teatrul cel Mare (devenit Naţional din 1876, în preziua Războiului Neatârnării), când Alexandru Odobescu pune pe frontispiciul clădirii, cu litere turnate în bronz, ‘numele care va dăinui alături de Academie şi Universitate cât va dăinui şi poporul român’. Ziarul ‘Vestitorul Românesc’ din 3 ianuarie 1853 consemna astfel evenimentul inaugural: ‘… la 8 ceasuri seara, s-a urmat deschiderea solenelă a noului teatru. Cu două zile mai nainte, lumea alerga la casieria teatrului grăbindu-se fiecare a se căpui cu bilet de intrare pentru acea seară. Inauguraţia s-a făcut prin reprezentaţia piesei ‘Zoe sau Amantul împrumutat’ (vodevilul lui Scribe – n.n.) de către actorii români şi mai multe arii şi un trio din diferite opere executate de cei mai de căpetenie artişti şi artiste din trupa italiană supt direcţia d. Papa Nicola. (…) De la 7 ceasuri încă, sala era plină de lume. Elegantele şi bogatele toalete ale doamnelor de prin loji răsfrângându-şi splendoarea în oceanul de lumini al sălii, înfăţişa ochilor o privelişte magică şi încântătoare’, se precizează pe site-ul TNB.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks