„Titlu în presa deontoloagă și tefelistă de azi: “Ungaria, ‘o dictatură sofisticată’”. Aha. Am înțeles. Dacă facem noi dictatură, e bine. Să nu cîrîie nimeni în front, căci va fi aspru pedepsit, i se va lipi de frunte stigma de “putinist”. În schimb, dacă fac alții “dictatură”, adică în traducere uite la nemernicii ăștia, nu acceptă dictatura noastră luminată, vor să aibă ei dictatura lor proprie și personală, atunci dintr-o dată henț. Nu are voie”, scrie, pe Facebook, sociologul Mirel Palada.
„Să fie clar. Nu există democrație pe lumea asta în ziua de azi – probabil n-a existat niciodată, dar asta e deja altă discuție. Există doar priceperi de marketing mai mult sau mai puțin elaborate de a masca dictatura cu o fațadă de make believe. Hai să-i facem pe fraieri să creadă că trăiesc într-o democrație. Vaaai, cît de muuult contează vocea omului de rînd. Vaaai, ce ne pasă nouă de ce ziceți voi.
Lol. Mă bufnește rîsul. Să fim serioși. Doar pîine și circ, dragilor. În rest, singurul lucru care contează de fapt este lupta pentru putere. Cine deține puterea. Restul sînt perdele de fum.
Iar în momentul de față, oricît s-ar strădui să vă convingă distinșii deontologi din fabrica de marketing srl că Uniunea Europeană – sau Statele Unite – sînt o democrație, e doar o harneală. Doar decît harneală.
În traducere. Noi, Uniunea Europeană – sau Statele Unite – avem voie să avem puterea absolută, să luăm decizii discreționare. Doar noi. Oricine altcineva face asta și nu are binecuvîntarea noastră de vasalitate, atunci e nasol. Ungaria e dictatură. Turcia e dictatură Iran e dictatură. Rusia e dictatură. China e dictatură. Doar noi sîntem niște democrații înțelepte, luminoase, care vă dorim tot binele din lume.
Lol. Mă bufnește rîsul…
PS: Alt titlu din presa deontoloagă și tefelistă de azi: “În Parlamentul European s-a votat Regulamentul care obligă România să primească migranți: trebuie să le asigurăm locuințe și alte facilități”. Hai, că o să fie bine. Hai, că o să vă placă. Vrei, nu vrei emigranți, nu contează. Vă spunem noi ce vrei de fapt. Cine zicea că e democrație? Beți încet, căci conține non-indo-europeni. O să fie bine. Ghinion”, scrie Palada.
De asemenea, el mai spune: „Fiecare stat cât de cât autonom are la dispoziție următoarele tipuri de instrumente prin care să-și proiecteze puterea. Adică de arme.
În primul și în primul rînd, armele propriu-zise, armamentul militar. Cele care pot cauza morți răniți și alte violențe sistemice. Tancuri, rachete, puști. Cine are, are. Cine n-are, they dig, vorba lui Clint Eastwood în The Good, The Bad And The Ugly.
În al doilea rînd, aproape la fel de important, banii, capitalul. Mare instrument de gestionare a forței, banul. Aproape la fel de important precum și tancurile. Banul, Mammon, marea pîrghie de forță de-a lungul istoriei. Cine are, are. Cine n-are, e slugă la ăl de are, cum ar zice Moromete în marea sa înțelepciune resentimentară.
În al treilea rînd, tehnologia. Asta merge mînă în mînă cu resursa de cunoaștere. Dacă ai bani și nu ai tehnologie, cam complicat. Vezi cazul Arabiei Saudite, de exemplu. Degeaba ai făcut bani din petrol, dacă n-ai nici tehnologia necesară să-l scoți din pămînt, nici armatele care să ți-l apere. Atunci te dai vasal la alții. Ghinion.
În al patrulea rînd, ideologia. Mare și puternică armă, ideologia. De-a lungul istoriei, cea mai des întîlnită ideologie a fost cea religoasă. De ceva timp, își face efect cu aproape aceeași eficiență geostrategică ideologia laică. De la marile ideologii laice explicite ale secolului XX, nazism, comunism, socialism, liberalism, pînă la insidioasa, ultra-eficienta ideologie difuză a consumerismului – un soi de religie laică la care se închină din ce în ce mai mulți oameni. În această categorie intră și valorile, cît și instrumentalizarea acestora, „războaiele culturale”.
În al cincilea rînd, populația / demografia. O țară cu populație mică nu poate proiecta putere, oricît de tehnologizată și de bogată ar fi. O țară mare, chiar dacă precară la alte tipuri de resurse, își pune amprenta geostrategică asupra lumii. Vezi India sau, mai recent, Nigeria și Indonezia. Vezi de exemplu cazul cu războiul. Ai degeaba tehnică militară, dacă n-ai oameni să le tragi uniforma pe ei să-i trimiți la luptă. Mai ales bărbați. Mai ales bărbați de vîrsta potrivită.
Nu în ultimul rînd, în al șaselea rînd, resursele naturale. Cele mai importante cele minerale, dar și apa, calitatea solului etc. Petrolul și hidrocarburile fosile în general, această mirodenie a ultimelor două secole. Mai nou, pămînturile rare. În unele părți din lume, apa. Cine are, are. Cine n-are, fie se milogește la alții, fie îi cucerește și le ia cu anasîna. După putirință, maică. După putirință.
Să recapitulăm. Arme. Bani. Tehnologie. Ideologie. Populație. Resurse naturale. Nu este neapărat o ordine, o ierarhie în această enumerare. Fiecare e importantă în felul său.
Conflictul geostrategic dintre lumea dezvoltată (“Lumea Întîia”) și celelalte părți ale globului, mai ales “Lumea A Doua” este unul puternic definit de deținerea asimetrică a acestor resurse.
Armele, tehnologia și mai ales banii, la Lumea Întîia. De departe banii, cea mai importantă armă din cele mai recente conflicte geostrategice, prin care Lumea Întîia continuă să dețină hegemonia asupra celorlalți. Populația, resursele naturale și ideologia, la Lumea a Doua. De departe, populația și resursele naturale la Lumea A Doua.
Războiul din Ucraina trebuie interpretat și prin prisma asimetriilor de deținere a acestor resurse. De departe, asimetria cea mai mare dintre Occident și Rusia era cea privind capitalul. În mod pașnic, Occidentul tindea să cumpere Rusia la bucată, ieftin. Ca și restul țărilor post-comuniste, de altfel, unde procesul e aproape încheiat.
În acest conflict “moale”, “rece”, în care armele erau ținute în teacă, dar banii erau în fiecare secundă folosiți pe post de pîrghie de cucerire, era în cele din urmă inevitabil ca la o asimetrie pașnică să se răspundă cu una violentă. Războiul, unul din puținele domenii în care Rusia nu era atît de rămasă în urmă precum Occidentul. Și cu război s-a și răspuns. La bancnota de un dolar s-a răspuns cu sabia. Mă rog, cu tancul și cu racheta.
Țineți minte. Arme. Bani. Tehnologie / Cunoaștere. Ideologie. Populație. Resurse naturale. Al Treilea Război Mondial de-abia a început. Să-l admirăm în toată splendoarea sa nemernică și destructivă. Slava”.
Articolul Mirel Palada: Dacă puterea nu este toată concentrată în mâinile SUA şi UE, şi mai e şi pe la ruşi, chinezi, iranieni, turci, atunci la ăia nu e bine, e „dictatură”, e „nasol”, doar la Washington şi Bruxelles e cu „democraţie” apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro