Directorul executiv al Asociaţiei Editorilor din România (AER), Mihai Mitrică, a declarat, joi, după deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Salonului de Carte Bookfest Târgu Mureş, că Legea bibliotecilor nu a fost respectată niciodată în cei 21 de ani de la adoptare, care prevede achiziţionarea anuală a 50 de cărţi la mia de locuitori.
‘Avem de ani de zile, mai precis de 21 de ani, Legea bibliotecilor, care nu este respectată în niciun an. Ce prevede această lege? Reîmprospătarea în fiecare an cu 50 de cărţi la o mie de locuitori a fondurilor fiecărei biblioteci publice. Măsurătorile pe care le-a făcut Asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice, în 2019, demonstrează că din acest obiectiv minimal de 50 de cărţi la o mie de locuitori, doar 18% au fost cumpărate per total pe ţară. În momentul în care ai asemenea cifre dezastruoase, nu poţi să ai o privire nici măcar optimistă faţă de viitor. E clar că ne vom duce către o disoluţie a actului cultural’, a declarat presei Mihai Mitrică, organizatorul Bookfest.
Preşedintele AER a arătat că România este cea mai mică piaţă de carte pe cititor din toată Uniunea Europeană şi că dacă şi această piaţă intră pe un trend descendent, viitorul societăţii arată foarte prost.
‘La Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a început, ieri, un proces intentat de şase tineri din Portugalia tuturor ţărilor din Uniunea Europeană şi altor patru, dacă nu mă înşel, pe nerespectarea dreptului la sănătate, la viaţă, prin luarea cu întârziere a unor măsuri de protecţia mediului. Aşadar, statele sunt chemate în instanţă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că periclitează viitorul unor copii. Aceşti copii au argumentat atât de bine încât Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis să accepte această cauză. Mi-aş dori să văd astfel de proces intentat autorităţilor din România, care, nu de la Revoluţie, de dinainte de Revoluţie, au tăiat sistematic bugetele pentru cultură. Nouă ne este ruşine în această ţară să cheltuim bani pentru cărţi, pentru educarea muzicală a copiilor, educarea lor din punct de vedere al artelor clasice. Deci, noi facem tot ceea ce se poate, dar altceva decât să susţinem creşterea acestor domenii’, a susţinut Mitrică.
Preşedintele AER a mai subliniat că alocarea fondurilor pentru salariile instituţiilor de cultură nu înseamnă investiţii în cultură. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)