Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Andrei Andreicuţ, face o paralelă, în Pastorala sa de Crăciun, între ‘Domnul Iisus Hristos-emigrant’ şi românii plecaţi în toate colţurile lumii.
‘Gândul ne merge, plecând de la aceste relatări ale Sfintei Scripturi, la milioanele de români care au emigrat în ultima perioadă în toată lumea. Ne gândim cu drag la ei şi aşteptăm momentul în care cauzele ce i-au determinat să plece să se rezolve. Şi, sperăm noi, ca mulţi dintre ei să vină acasă. Şi îndreptarea cauzelor depinde de noi toţi şi de guvernanţii noştri’, a spus mitropolitul Andrei Andreicuţ.
El vorbeşte despre dorul cu care se gândeau cei din poporul ales la Ierusalim – ‘De te voi uita, Ierusalime, uitată să fie dreapta mea! Să se lipească limba mea de grumazul meu de nu-mi voi aduce aminte de tine, de nu voi pune înainte Ierusalimul, ca început al bucuriei mele’ (Psalmul 136,6) -, dar şi despre un text al lui Ion Agârbiceanu, referitor la România: ‘Cum mă voi sătura de frumuseţile tale? Eu văd că eşti alta, eu văd că eşti fericită, eu simt bucuria şi noua ta viaţă! Te-aş mângâia ca pe un copil, de-ar fi să trăiesc veacuri. Câmpiile tale, codrii tăi, apele tale, toate-mi vorbesc de negrăita ta fericire, patria mea! Nu eşti pământ mort, nu eşti vânt, nu eşti apă; eşti suflet ce tremuri de bucuria libertăţii’.
‘Toate aceste afirmaţii sunt valabile mereu, dar mai ales acum la Crăciun, în preajma clipelor de har şi de lumină pe care le aduc sărbătorile Naşterii Domnului. Evangheliile, colindătorii, atmosfera de basm, toate ne transpun într-o lume mirifică: ‘Şi-auzi! Răsar cântări acum,/ Frânturi dintr-o colindă,/ Şi vin mereu, s-opresc în drum/ S-aud acum în tindă/ Noi stăm cu ochii pironiţi/ Şi fără de suflare;/ Sunt îngerii din cer veniţi/ Cu Ler, oi Domnul mare!’. În mod tradiţional, la aceste bucurii sunt mai predispuşi copiii şi tinerii. De aceea, îi îndemnăm pe părinţi, pe dascăli şi pe preoţi ca să le faciliteze acestora accesul la toate tradiţiile de Crăciun. Trist este doar în casele unde au rămas bătrânii singuri, cu gândul la copiii plecaţi în străinătate. Şi de acolo de departe, copiii, dimpreună cu Octavian Goga, îi zic lui Moş Crăciun: ‘De nu ţi-o fi peste mână, treci şi pe la casa noastră,/ Biata mamă-ngândurată azi e singură la masă,/ Tu măcar o rază-n suflet îi trimite pe fereastră,/ Când vezi neatins şi vinul şi colacul de pe masă’. Şi ca să încheiem într-un ton optimist, dorind ca la toate mesele să fie inimi vesele, vă urăm de Crăciun, de Anul Nou şi de Bobotează, Sărbători pline de bucurii şi ani mulţi!’, a fost mesajul mitropolitului Andrei Andreicuţ.