Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei (Grecia), Pantelimon, a oficiat miercuri, Sfânta Liturghie arhierească, la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, înconjurat de preoţi şi diaconi, în Altarul Mare de Vară al Catedralei Patriarhale, prilej cu care a elogiat marele respect al poporului român şi devotamentul acestuia faţă de credinţa ortodoxă.
‘Ne bucurăm în mod deosebit pentru că, odată cu venirea noastră aici, avem prilejul de a ne încredinţa, din nou, despre marele respect al poporului român şi de dragostea lui faţă de Sfânta Biserică, de sfinţii Bisericii Noastre, de devotamentul acestui popor faţă de credinţa ortodoxă, de tradiţiile ei vrednice de cinstire şi să îl prăznuim astăzi pe Marele Mucenic şi Izvorâtor de Mir, pe Sfântul Dimitrie, ocrotitorul oraşului Tesalonic, iar mâine, pe sfântul cu acelaşi nume, pe ocrotitorul dumneavoastră şi al Bucureştilor pe Cuviosul Părintele Nostru Dimitrie cel Nou din Basarabi’, le-a transmis înaltul ierarh ortodox sutelor de pelerini prezenţi pe Colina Bucuriei.
Mitropolitul elen a îndemnat la trăirea vieţii după poruncile lui Hristos, după modelul sfinţilor.
‘Să aducem laudă lui Dumnezeu, pentru că Biserica Noastră Ortodoxă a arătat atât de mulţi sfinţi din toate neamurile, în toate vremurile şi în toate locurile, pe care îi putem cinsti în fiecare zi şi de la care putem învăţa, privind la viaţa lor, la nevoinţele şi mucenicia lor, la minunile şi faptele lor. Nu are mult prea mare însemnătate felul în care ei au devenit sfinţi, ci este important faptul că s-au sfinţit, străduindu-se să-şi trăiască viaţa după poruncile lui Hristos. Ei au fost sfinţiţi prin harul Duhului Sfânt, cel ce totdeauna pe cele neputincioase le vindecă şi pe cele cu lipsă le împlineşte’, a îndemnat ierarhul.
ÎPS Pantelimon a evocat viaţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, ‘cel cu nume mare’, ‘făcător de minuni, nevoitor destoinic al oastei cereşti a Domnului’ şi a amintit că a participat la repatrierea în Grecia a moaştelor acestuia.
‘După o perioadă de aproape opt secole în care sfintele şi izvorâtoarele de mir moaşte ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie s-au aflat uitate în pământ străin, în localitatea San Lorenzo in Campo (Italia), să revină în patria lor, adică în Grecia, mai întâi Cinstitul Său Cap, în luna octombrie a anului 1978, iar apoi şi celelalte Sfinte Moaşte, în aprilie 1980. Atunci, fiind protosinghel, adică preot vicar al Mitropoliei Tesalonicului, am avut onoarea şi privilegiul de a mijloci pentru întoarcere lor din Italia, la Tesalonic şi de a le însoţi pe drumul întoarcerii’, a spus mitropolitul.
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a început, în acest an, sâmbătă, urmând a se desfăşura până pe 28 octombrie, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina fiind cinstite şi cele ale Sfântului Ierarh Grigorie Palama, aduse din Grecia de la Mitropolia de Veria.
Joi, la Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată, la Altarul Mare de Vară, de Patriarhul Daniel, împreună cu Mitropolitul Veriei, Naousei şi Kampaniei, Pantelimon, înconjuraţi de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi.
Sfintele Moaşte vor fi reaşezate, vineri, în Catedrala Patriarhală după închinarea ultimului pelerin (aproximativ ora 22,00).
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 26 octombrie.
S-a născut în Tesalonic, tatăl său fiind guvernator al Tesalonicului, fiind creştin în ascuns.
Când copilul a ajuns la vârsta la care să poată cunoaşte şi să înţeleagă adevărul, părinţii săi l-au dus în casa lor de rugăciune, o cămăruţă din palat, ascunsă şi, arătându-i sfintele icoane şi, chemând în taină un preot şi pe câţiva creştini, prieteni ai lor, au botezat pe fiul lor în numele Preasfintei Treimi.
După moartea tatălui său, Sfântul Dimitrie a fost chemat de împăratul Maximian (286-305) şi numit în locul acestuia, încredinţându-i-se Tesalonicul, cu porunca de a-l curăţa de creştini.
Nu numai că Sfântul Dimitrie a încălcat acest ordin, dar odată întors în cetate a început să propovăduiască Evanghelia. În scurt timp, i s-a făcut cunoscut împăratului că Dimitrie este creştin şi că pe mulţi îi aducea la credinţa sa, lucru pe care auzindu-l acesta, s-a mâniat şi a dorit să meargă în cetatea Tesalonicului să vadă cu ochii săi.
Întorcându-se biruitor după o luptă în părţile de răsărit ale imperiului, Maximian a ajuns şi la Tesalonic. Aici l-a chemat în faţa sa pe guvernatorul cetăţii, Sfântul Dimitrie, care, stând înaintea împăratului, cu mare îndrăzneală a mărturisit că este creştin.
A fost închis, iar în ziua de 26 a lunii octombrie au intrat ostaşii în temniţa în care Sfântul Dimitrie fusese aruncat şi, găsindu-l stând la rugăciune, l-au împuns cu suliţele. Întâia suliţă cu care a fost lovit a fost în coasta dreaptă, în locul în care a fost împuns şi Hristos pe cruce, Sfântul Mucenic Dimitrie suferind astfel moarte martirică.
Creştinii au luat în noaptea următoare trupul Sfântului Mucenic şi l-au îngropat, iar deasupra mormântului au zidit o bisericuţă în care se săvârşeau multe minuni. În această bisericuţă a intrat prefectul Iliricului, Leontie, şi, în timp ce se ruga, s-a vindecat de o boală care îl chinuia de multă vreme. Pentru acest fapt, Leontie a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi a zidit o biserică mai mare şi mai frumoasă în locul celei dintâi.
Când s-a săpat temelia pentru această construcţie, au fost găsite moaştele Sfântului Dimitrie, care izvorau mir bine mirositor, în aşa fel încât toată cetatea a fost umplută de mireasmă. De aceea, i se mai spune Sfântului Mucenic Dimitrie şi Izvorâtorul de Mir.
Edificiul paleocreştin original există şi astăzi şi face parte din site-ul Monumentelor Paleocreştine şi Bizantine din Salonic, aflându-se pe lista monumentelor din Patrimoniul mondial UNESCO, din anul 1988.
Biserica Sfântul Dimitrie din Salonic adăposteşte moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este şi ocrotitorul oraşului. (sursă: vol. ‘Vieţile Sfinţilor’)