Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit, luni, cu ambasadorul Republicii Italiene în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, la cererea părţii italiene, context în care au discutat, printre altele, despre executarea mandatelor europene de arestare şi recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti în materie penală.
‘Cazuistica în domeniul cooperării judiciare în materie penală a constituit unul dintre subiectele abordate, cei doi oficiali aplecându-se asupra aspectelor de interes comun privind executarea mandatelor europene de arestare şi recunoaşterea hotărârilor judecătoreşti în materie penală şi a măsurilor care trebuie luate pentru eficientizarea acestei activităţi de cooperare judiciară internaţională, inclusiv la nivel legislativ în ambele state, dacă se impune. Un alt element de interes ridicat de partea italiană este consolidarea legislaţiei anti-mafia în ambele state, faţă de care oficialul român şi-a manifestat deschiderea’, se precizează într-un comunicat al MJ transmis AGERPRES.
În cadrul discuţiilor, arată sursa citată, a fost punctat şi faptul că, în spiritul bunei colaborări dintre cele două state, deşi, în anul 2021, Ministerul Justiţiei din România a răspuns pozitiv la invitaţia de a constitui, împreună cu Ministerul Justiţiei din Italia, un grup de lucru pe tema răpirilor internaţionale de copii, reprezentanţii celor două ministere în acest grup de lucru fiind deja desemnaţi, grupul de lucru nu a avut până în prezent nicio şedinţă şi cei doi oficiali au stabilit să lanseze de îndată lucrările şi să recupereze întârzierile înregistrate în 2021, impulsionând activitatea acestuia.
‘Este foarte importantă comunicarea la nivel de experţi. Funcţionarea cooperării bilaterale reprezintă un barometru inclusiv pentru credibilitatea activităţii instanţelor şi parchetelor din România, iar amânarea soluţionării celor câteva dosare pendinte, extrem de mediatizate, poate umbri activitatea magistraţilor noştri şi submina încrederea în Justiţie. Noi vom continua lupta anticorupţie, o componentă importantă a acesteia fiind punerea în executare a hotărârilor de condamnare pronunţate de instanţele din România. Suntem, de asemenea, determinaţi să impulsionăm lupta anti-mafia, sprijinind-o prin cooperarea dintre activitatea procurorilor anti-mafia din ambele ţări, dar şi prin consolidarea legislaţiei anti-mafia, dacă se impune’, a declarat Cătălin Predoiu, citat în comunicat.
La întrevedere a mai participat din partea Ministerului Justiţiei şi Mădălina Manolache, directoarea Direcţiei Afaceri Europene şi Drepturile Omului.