Free Porn
xbporn
AcasăStiri generaleMonument al lui Martin Luther şi Jean Calvin, inaugurat în Capitală; Nicuşor...

Monument al lui Martin Luther şi Jean Calvin, inaugurat în Capitală; Nicuşor Dan: E o reparaţie istorică

Monumentul ‘Martin Luther şi Jean Calvin’ a fost inaugurat miercuri în Parcul Sala Palatului din Bucureşti, la intersecţia dintre str. Ion Câmpineanu cu str. Ştirbei Vodă.

Monumentul comun aduce un omagiu celor două personalităţi cu prilejul comemorării a 500 de ani de la Reforma Protestantă (1517-2017), celebrând totodată toleranţa religioasă a bucureştenilor, a transmis Primăria Municipiului Bucureşti.

La eveniment au participat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, vicepremierul Kelemen Hunor, episcopul Bisericii Reformate din Ardeal, Kató Béla, episcopul Bisericii Evanghelice de Confesiune Calvină, Reinhard Guib, ambasadorul Elveţiei, Arthur Mattli, preşedintele comisiei de politică externă din Parlamentul Ungariei, Nemeth Zsolt, şi secretarul de stat Victor Opaschi din Ministerul Culturii.

‘În primul rând este un gest de reparaţie istorică. Amplasăm acest monument pe locul pe care a fost demolată biserica reformată maghiară. Este, deci, un gest firesc de reparaţie. Sunt bucuros că sunt aici, pentru a sublinia şi a mulţumi bucureştenilor pentru convieţuirea fără probleme între diferitele confesiuni religioase. Sunt aici pentru a mulţumi şi pentru a îndemna ca modul acesta de convieţuire să continue. Trăim o perioadă complicată, în care exacerbarea diferenţelor duce la probleme grave. Sunt, deci, fericit că în Bucureşti şi, în general, în România oamenii de diferite confesiuni trăiesc în pace unii cu alţii’, a declarat Nicuşor Dan.

Vicepremierul Kelemen Hunor i-a mulţumit primarului general al Capitalei pentru faptul că a înţeles faptul că diversitatea reprezintă o valoare a unui oraş european, adăugând că implementarea proiectului a înregistrat progrese semnificative în ultima perioadă.

‘Acest proiect de şapte ani a progresat în mandatul său, adică în ultimul an şi jumătate, mai mult decât în ultimii cinci ani. (…) Esenţa gândirii transilvane este că suntem diverşi şi acceptăm acest lucru cu seninătate şi pace. Cultura, limba şi credinţa noastră pot să fie diferite, dar ne respectăm unii pe alţii. Având în vedere aceste valori, vă propun să ne îndreptăm privirea spre datoria noastră, iar cea mai importantă datorie a noastră este ca începând de astăzi – dacă nu am făcut-o până acum – să punem în practică ceea ce ne transmite spiritualitatea acestui monument proaspăt inaugurat. Să ne bucurăm de ziua aceasta, de realizarea care ne aduce mai aproape unii de alţii’, a spus Kelemen Hunor.

Monumentul este opera sculptorului Ionel Stoicescu, care modelează în bronz şi piatră spiritul Reformei. Locul ales este grădina

Bisericii Calvine, demolată în 1959. Biserica Reformată Calvină şi Biserica Luterană, într-un efort comun împreună cu Primăria Capitalei, au dorit să marcheze Reforma Protestantă prin monumentul comemorativ.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks