Deputaţii USR şi Forţei Dreptei afirmă, în moţiunea simplă depusă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, că sunt ‘prea multe dovezi privind incompetenţa şi nepăsarea de care dă dovadă’ ministrul, susţinând că acesta ‘a clădit’ un ‘scut în jurul specialilor şi al pensiilor speciale’ şi ‘a pus în pericol, de dragul unor pensii nesimţite, miliardele pe care ar urma să le primească ţara pentru dezvoltare’.
‘A trecut peste un an de când PSD este la Ministerul Muncii, pe care l-a transformat în ministerul salvării pensiilor speciale, dar şi al supraimpozitării muncii celor mai săraci dintre cei care lucrează. Cu sau fără Marius Budăi la Ministerul Muncii este acelaşi lucru. De fapt, Marius Budăi nu munceşte, el nu ratează nicio emisiune TV la care, de fapt, nu spune nimic despre cum salvează pensiile speciale sau despre cum supraimpozitează contractele cu normă parţială. Adevărul este că nici PSD nu îi pasă prea mult de Marius Budăi, pe care l-ar putea sacrifica, la o adică, la rotativă’, se arată în moţiunea simplă depusă marţi la Camera Deputaţilor.
Semnatarii au arătat că mandatul lui Marius Budăi în fruntea ministerului a început cu ‘două ratări majore’.
‘În ţara în care partidele din coaliţia scumpirilor plătesc, fără jenă şi netransparent, mare parte din mass-media pentru a le cânta în strună, faptul că ambele termene de 120 de zile, unicele termene asumate în programul de guvernare, au fost depăşite de mult – un calendar de implementare a legii salarizării şi a unei noi legi a pensiilor – a trecut aproape neobservat’, au susţinut ei, menţionând că ‘eşecul ministrului PSD conduce la punerea în pericol a PNRR’.
Semnatarii l-au întrebat pe ministrul Muncii de ce nu publică în integralitate raportul Băncii Mondiale referitor la pensiile speciale, de ce tace pe tema pensiilor speciale ale parlamentarilor şi ale aleşilor locali, de ce a trimis Parlamentului un proiect de lege ‘vădit neconstituţional’, ‘care nu trece nicio pensie specială pe contributivitate, cosmetizează doar nişte detalii şi salvează, în fapt, pensiile specialilor’.
Potrivit semnatarilor, proiectul de lege nu doar că nu reduce cheltuielile cu pensiile speciale, ba chiar acestea cresc, iar ‘marea reformă’ a pensiilor speciale propusă poate fi exemplificată prin creşterea vârstei de pensionare a aviatorilor de la 50 la 52 de ani.
‘Atât sunteţi capabili: o cosmetizare cu praf aruncat în ochi pentru a salva, de fapt, pensiile speciale. În rest, toate pensiile speciale rămân bine-merci în plată şi se recalculează de formă doar pensiile magistraţilor care nici măcar nu vor mai avea vârsta de pensionare precizată în legea specială’, mai susţin aceştia.
Iniţiatorii moţiunii susţin şi că ‘Marius Budăi a susţinut şi a încurajat minciuna’ conform căreia 9,4% PIB, stabilit în PNRR, nu i-ar permite creşterea pensiilor.
Aceştia menţionează şi că recalcularea pensiilor nu s-a făcut, iar inechităţile s-au accentuat.
‘Până la finalul lunii martie 2023 ar trebui adoptată noua lege a pensiilor, conform jalonului 214 din PNRR. Ministerul salvării pensiilor speciale încă nu a trimis legea în Parlament, deci termenul va fi cu siguranţă ratat’, au mai arătat iniţiatorii.
În moţiune se mai arată că pentru majorarea salariilor la stat s-au găsit bani şi explicaţii.
‘Niciun cuvânt despre scăderea numărului de angajaţi în România, oamenii capabili pe care PSD i-a făcut să plece din România pentru că nu văd că lucrurile se îndreaptă spre direcţia corectă. Plecarea acestor oameni, lipsa de dorinţă de a munci într-un stat care nu te respectă sunt efectele aducerii PSD la guvernare’, se mai arată în text, menţionându-se că ‘oamenii sunt nedreptăţiţi pe munca lor’.
Iniţiatorii moţiunii se referă şi la pensiile administrate privat, susţinând că ‘se vede cu ochiul liber că PSD şi Marius Budăi au ciudă pe sistemul de pensii private – Pilonul II, transmiţând informaţii eronate cum că deficitul la bugetul de pensii s-ar datora banilor care se transferă la Pilonul II’.
Potrivit acestora, ‘mediul privat este cel mai mare duşman al lui Marius Budăi şi al PSD’, care transmit că antreprenorii sunt ‘duşmanii’ care nu plătesc angajaţilor salariile.
‘Niciodată nu va auzi PSD ce spun antreprenorii. Aţi minţit spunând că supraimpozitarea va fi simţită de oameni la pensie, astfel încât baza de calcul a pensiei ar creşte la valoarea normei întregi. Când colo, nici vorbă de aşa ceva. Doar luaţi bani în plus la stat de la angajator, dar baza de calcul a pensiei a rămas tot venitul brut aferent orelor lucrate, nu cel aferent orelor impozitate. Scrie asta negru pe alb chiar în ordonanţa pe care aţi dat-o’, se arată în document.
În moţiune se critică şi programul acordării de vouchere pensionarilor şi persoanelor defavorizate.
‘Voucherizarea României este un eşec total. Deşi se dorea a fi marele program de sprijin – păcălire, de fapt – a pensionarilor şi a persoanelor defavorizate, în final, Marius Budăi a făcut un fiasco. Mii de persoane nu s-au regăsit în listele persoanelor eligibile făcute de Ministerul salvării pensiilor speciale pentru cardurile de alimente’, se menţionează în text.
Iniţiatorii au mai arătat nu a fost respectat calendarul de creştere a alocaţiilor propus în 2020, iar PSD nu a prezentat nicio formulă predictibilă de creştere a salariului minim care să permită angajatorilor să îşi calculeze din timp anvelopa financiară necesară.
‘Sunt prea multe dovezi privind incompetenţa şi nepăsarea de care a dat şi dă dovadă Marius Budăi, privind scutul pe care l-a clădit în jurul specialilor şi al pensiilor speciale ale acestora, punând în pericol, de dragul unor pensii nesimţite, miliardele pe care ar urma să le primească ţara pentru dezvoltare. Dacă PNRR va eşua, acest eşec are deja un chip: Marius Budăi din clanul PSD. Domnule Marius Budăi, găsiţi-vă un loc de muncă în sectorul privat pentru a vă demonstra valoarea, pentru că în sectorul public aţi eşuat lamentabil. Dacă vă primeşte cineva în sistemul privat’, se mai menţionează în textul moţiunii.
Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, Marius Budăi, va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaţilor lunea viitoare şi va fi votată marţi.