Statele Unite ale Americii continuă să considere România drept una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa de Est pentru comerţul şi investiţiile americane, a declarat miercuri David Muniz, Charge d’Affaires al Ambasadei SUA la Bucureşti.
El a avut o intervenţie în deschiderea Forumului Economic România – SUA: ‘De la securitate la prosperitate’.
‘Creşterea economică a României rămâne printre cele mai mari din Uniunea Europeană din 2010, aspect demn de menţionat, echipamentele de apărare şi conexe constituie o sursă principală de exporturi americane în România. În faţa invaziei brutale şi ilegale a ţării vecine de către Rusia, semnificaţia acestui fapt şi impactul său, de reasigurare a întregii regiuni a Mării Negre, nu pot fi subliniate îndeajuns. Într-o măsură fără precedent, colaborarea dumneavoastră şi Parteneriatul Strategic şi Alianţa noastră ajută la stabilizarea unei părţi vitale a Europei, într-un moment esenţial’, a punctat oficialul american.
În opinia lui Muniz, ‘companiile americane continuă să se bucure de un succes real în România, iar acest lucru se datorează în mare parte angajamentului acestui guvern faţă de transparenţă, care constituie baza competiţiei echitabile şi deschise’.
‘Atunci când se elimină barierele care stau în calea comerţului şi reglementării discriminatorii, prin decizii de politici gândite atent şi bine întemeiate, vedem mai multe investiţii şi prin urmare mai multă transparenţă, cu alte cuvinte, un cerc virtuos’, a arătat el.
La rândul său, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că Statele Unite rămân una dintre cele mai importante surse de investiţii străine directe în economia României.
‘Parteneriatul nostru strategic reprezintă o investiţie în viitorul nostru. Ne angajăm şi aşteptăm cu nerăbdare o creştere a volumului investiţiilor. Doresc să transmit un mesaj puternic tuturor investitorilor americani că România este angajată în direcţionarea dialogului politic şi a acţiunilor care să ne îmbunătăţească cooperarea în domeniul energiei, securităţii, chiar şi în alte domenii ale economiei şi să permită oamenilor de afaceri americani să-şi crească investiţiile în România. Prin urmare, dorinţa noastră este să urmărim o cooperare mai profundă şi la o scară mai largă, în fiecare dimensiune a registrului economic’, a punctat ea.
Potrivit lui Gorghiu, ‘România a învăţat să abordeze obstacolele politice şi economice dificile din interiorul şi dincolo de graniţele noastre naţionale’.
‘Este clar pentru toată lumea că stabilitatea economică şi socială în orice societate democratică trebuie atinsă printr-un sistem de justiţie fiabil, eficient, accesibil şi imparţial. România a înţeles bine şi urmăreşte această condiţie pentru creşterea economică naţională’, a arătat Gorghiu.
Preşedintele interimar al Senatului a vorbit despre importanţa sistemului judiciar.
‘Modul în care funcţionează un sistem de justiţie este vital nu numai pentru cetăţenii unei ţări, ci şi pentru mediul său de afaceri. Cât despre cei care caută dreptate… ei au dreptul la un proces echitabil în care cazurile sunt soluţionate în mod imparţial şi într-un timp rezonabil. Acest obiectiv naţional trebuie susţinut de toate partidele politice democratice şi completat de acţiunea legislativă! Este motivul pentru care formarea unei mari coaliţii guvernamentale a fost o necesitate’, a punctat ea.
În acest sens, Alina Gorghiu a afirmat că ‘este o prioritate pentru Guvernul României, dar şi pentru Parlament să creeze un sistem de justiţie care să răspundă atât nevoilor cetăţenilor români, cât şi cele ale sectorului privat’.