Fundaţia Transylvania College a anunţat, marţi, că în cadrul programului ‘Profesori fericiţi pentru România’, menit să reducă stresul în rândul dascălilor şi să aducă o stare de bine în clase, lansat la Târgu Mureş, în urmă cu un an, 280 de profesori din şase judeţe au beneficiat de training gratuit pentru starea de bine în clasă.
‘Cursurile au început în februarie 2020 şi vor continua şi anul acesta, până când se va ajunge în toate judeţele din ţară. Am început cu mult entuziasm, cu 40 de profesori şi 30 de directori şi inspectori şcolari. Visul nostru era să livrăm o serie de traininguri şi ateliere pentru 150 de profesori şi 50 de directori de şcoli pe parcursul următoarelor 5 luni. Însă, a venit pandemia şi ne-am adaptat la noile condiţii. Aşa am creat acest curs online, de 5 săptămâni, în cadrul căruia profesorii lucrează zilnic pentru a învăţa şi a implementa o nouă cultură educaţională (…) ‘Starea de Bine a Profesorilor: o călătorie conştientă’ în cifre, până în acest moment: 6 judeţe (Mureş, Cluj, Braşov, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti), 700 de cadre didactice înscrise, 9 grupe x 30 profesori, 90 de cursanţi aflaţi în progres în acest moment şi 280 absolvenţi’, a arătat iniţiatoarea programului, Simona Baciu, într-o conferinţă de presă.
Trainingul online ‘Starea de Bine a Profesorilor: o călătorie conştientă’ face parte din programul ‘Profesori Fericiţi pentru România’ este o iniţiativă a Simonei Baciu, co-autoarea cărţii ‘Profesorul din tine’, susţinută de companiile Herlitz România şi Azomureş.
Iniţiatoarea programului a arătat că, în 15 februarie 2020, la Târgu Mureş, a avut loc primul eveniment dedicat stării de bine a profesorilor, realizat cu sprijinul companiei Herlitz România şi că, la scurt timp, acestei iniţiative i s-a alăturat şi compania Azomureş.
‘În noiembrie 2020, a început primul training online, în judeţele Mureş şi Cluj, printr-o colaborare minunată cu Casa Corpului Didactic din cele două judeţe. Aveam 60 de locuri pregătite pentru a putea oferi asistenţă şi ghidaj fiecărui profesor în parte. Spre suprinderea şi bucuria noastră, s-au înscris peste 150 de profesori şi ne-a fost foarte greu să facem o departajare’, a afirmat Simona Baciu.
Potrivit Simonei Baciu, scopul programului este de a oferi profesorilor un curs inovativ, ce are la bază cercetarea în domeniul neuroştiinţelor pe tema dezvoltării socio-emoţionale, a rezilienţei şi a stării de bine.
Pe parcursul cursurilor, profesorii învaţă practici ce corelează bunătatea şi grija de sine cu sănătatea emoţională şi fizică, fapt care se reflectă în comportamentul şi rezultatele academice ale acestora.
‘Pe parcursul celor 5 săptămâni de training online, profesorii participă la 5 sesiuni live (o întâlnire de o oră la începutul fiecărei săptămâni), studiu individual zilnic ghidat pe o platformă digitală şi întâlniri cu grupuri de reflecţie. Structura programului îmbină o parte teoretică şi una practică, prin implementarea unor concepte de actualitate, a exerciţiilor şi tehnicilor prezentate în curs, ce însumează 25 de ore. Aceasta este o perioadă de solidaritate. Cereţi ajutor când vă simţiţi copleşiţi. Dorim să fim un suport autentic pentru voi, să venim cu soluţii pentru susţinerea emoţională şi reducerea stresului. Împreună vom găsi căi prin care să navigăm cu încredere, astfel încât să ne păstrăm speranţa şi optimismul. Putem explora împreună tehnici prin care să ne regăsim energia şi să ne păstrăm entuziasmul pe tot parcursul anului. Continuăm să învăţăm în timp ce predăm diferit’, susţine Simona Baciu.
Programul ‘Starea de Bine a profesorilor’ este conceput sub forma unui ghid practic, care conduce la dezvoltarea unor strategii de susţinere emoţională pentru a reduce stresul zilnic, construind potenţialul individual al fiecărui participant pentru a putea preda cu entuziasm şi motivaţie.
‘Copiii sunt mai presus de orice pentru noi, deoarece ei sunt principalul obiectiv al tuturor eforturilor pe care le-am depus de-a lungul timpului, anul acesta sărbătorind 30 de ani de de prezenţă a brandului Herlitz în România. Acest proiect completează perfect pachetul de beneficii pe care îl oferim deja consumatorilor noştri şi societăţii, aducând astfel în şcoli o stare de bine atât de necesară astăzi din punct de vedere emoţional şi comportamental’, a declarat directorul general al Herlitz România, Horaţiu Nicolau.
Directorul general al Azomureş, Harri Kiiski, a arătat că această companie susţine sistemul educaţional şi că, dată fiind perioada de pandemie, care a adus provocări însemnate pentru elevi şi profesori, acest proiect este binevenit.
‘Sprijinul pentru acest proiect a venit firesc şi se înscrie în linia pe care a ales-o Azomureş în urmă cu câţiva ani, de a sprijini sistemul educaţional. Vremurile pe care le traversăm supun profesorii şi elevii unui stres suplimentar, motiv pentru care orice iniţiativă care vine să rezolve măcar o parte din problemă este binevenită. Suntem bucuroşi că ne-am putut alătura organizatorilor acestui curs şi că datorită sprijinului nostru mii de profesori din România vor beneficia de noi metode de lucru pe care le vor implementa la clasă’ a declarat Harri Kiiski.