În urma celor 1.368 de sesizări făcute la telefonul verde de la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş pe parcursul anului trecut, privind copiii neglijaţi, abuzaţi sau exploataţi, 73 au fost preluaţi în serviciile sociale, dintre care 12 după ce au fost surprinşi în mod repetat la cerşit.
‘În anul 2021 am înregistrat cel mai mare număr anual de apeluri începând din anul 2015. Au fost 1.368 de apeluri, o parte au venit pe Telefonul Copilului de la diferiţi profesionişti din domeniul medical, poliţie, persoane fizice, chiar şi două apeluri de la copii, pe de altă parte, de la primării, şcoli, medici de familie, cadre didactice. (…) Din cele 1.368 de sesizări, majoritatea au fost confirmate, majoritatea situaţiilor de neglijare sau abuz au fost în mediul rural, mai mult în mediul rural decât în urban, iar fetele sunt mai afectate de aceste situaţii decât adulţii. (…) Ca finalitate, anul trecut am fost nevoiţi să preluăm în serviciile sociale în regim de urgenţă 73 de copii, fie că au fost copii mici, fie că au fost preluaţi de către case familiale aparţinând direcţiei sau unor ONG-uri cu care noi colaborăm, important este că au fost preluaţi din medii în care erau în risc şi pentru moment primesc acele servicii de care au nevoie – nevoile de bază, educaţionale de sănătate şi psihologice, pentru că foarte mulţi copii au, pe lângă probleme sociale, şi probleme medicale’, a declarat presei, marţi, directorul general adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş, Elida Deak.
Reprezentanta DGASPC Mureş a arătat că se observă o creştere a numărului de cazuri pe componenta neglijare. 85% dintre cazurile care au fost sesizate reprezintă neglijare de natură alimentară, pe educaţie, dar şi în ceea ce priveşte supravegherea copiilor.
La nivelul DGASPC Mureş funcţionează din anul 2015 un telefon verde, însă acest număr va fi asimilat numărului unic naţional 119, care a intrat în funcţiune în acest an.
‘Un timp vor funcţiona în paralel. În acest an deja au fost primite 79 de apeluri, însă doar 20 pe numărul unic naţional 119, iar 58 pe telefonul verde care funcţionează din anul 2015. Majoritatea apelurilor au fost de la persoane fizice, dar şi de la profesionişti, situaţiile sesizate fiind de neglijare sau situaţii de divorţ în cazul părinţilor’, a spus Elida Deak.
Din analiza DGASPC Mureş reiese că, deşi s-ar crede că cei mici ar fi mai mult neglijaţi decât cei mai mari, realitatea arată că cei mai mulţi dintre copiii neglijaţi au vârste între 13 şi 17 ani, urmând cei din categoria de vârstă 10 – 13 ani.
Elida Deak a precizat că există o foarte bună colaborare între DGASPC Mureş, asistenţii sociali de la nivelul primăriilor şi poliţie.