Numeroşi artişti din Ungaria, Ucraina şi România vor participa la ediţia a IX-a a Festivalului Vâltoarea Mureşeană, care se va desfăşura în perioada 23-28 august în Cetatea Târgu Mureş, capul de afiş al manifestării fiind renumitul cântăreţ Ákos.
‘Este o realizare imensă faptul că stăm aici şi acum, cu aproape un deceniu după ce s-a născut ideea, după cei doi ani de pandemie fără perspective, şi vorbim târgumureşenilor despre programul planificat pentru ediţia a noua a Vâltorii Mureşene. Prin urmare, Vâltoarea Mureşeană vrea să rămână în continuare un eveniment integrator, unde oferim un prilej de a ieşi din casă fiecărui grup de vârstă şi târgumureşenilor cu felurite interese şi pasiuni. Deşi scopul principal pentru care evenimentul a fost conceput cu zece ani în urmă era să îndeplinească rolul zilelor culturale maghiare, desigur contează şi pe publicul român, deoarece familiarizarea lor cu valorile culturale maghiare este cel puţin tot atât de importantă ca maghiarii din Târgu Mureş să îndrăznească să sărbătorească’, a declarat preşedinta Asociaţiei pentru Târgu Mureş, Katalin Szente, într-o conferinţă de presă.
Katalin Szente a precizat că acest festival, deşi se bucură de o largă participare, este oferit gratuit, iar aceasta se datorează faptului că 70% din finanţare este suportată din Ungaria, restul fiind contribuţia autorităţilor locale şi judeţene.
‘Primul cuvânt este al aprecierii pentru toţi membrii anteriori şi prezenţi ai echipei. Pentru sponsori, pentru prietenii noştri antreprenori, pentru liderii din judeţul Mureş şi din Târgu Mureş ai Uniunii, pentru funcţionarii guvernului ungar. Datorită lor, acest eveniment nu numai că a creat o comunitate, dar a putut deveni şi cea mai vizibilă platformă din Târgu Mureş pentru politica naţională maghiară. Intenţiile şi munca prestată nu valorează nimic dacă nu putem obţine sursele financiare necesare pentru ele. Din acest motiv, le datorăm mulţumiri tuturor care şi în această formă ne onorează cu încrederea lor’, a precizat organizatorul.
Coordonatoarea Festivalului Vâltoarea Mureşeană este, în acest an, prezentatoarea tv Orsolya Jakab.
‘Am contribuit la aproape fiecare eveniment al Asociaţiei pentru Târgu Mureş în ultimii ani, fie acestea târguri de Paşti sau de Crăciun, ori evenimente festive de 15 martie. Am contribuit şi eu la unele aspecte, deoarece mereu am simţit că acesta este o cauză a comunităţii. Pe de o parte, comunitatea poate fi stimulată, iar pe de altă parte, se poate şi construi. Iar cauza asta mi-e foarte dragă, aşa că am fost acolo şi mi-am asumat un rol. Este o mare provocare pe care n-am putut s-o refuz. Consider Vâltoarea să fie un eveniment foarte important pentru comunitate, unul care creează valori şi care a arătat cum trebuie oferit divertisment de calitate la Târgu Mureş (…) Cei care participă contribuie de asemenea la viaţa comunităţii, oricât de mică ar fi contribuţia lor’, a afirmat Orsolya Jakab.
Coordonatorul de programe din cadrul festivalului, Imola Molnár, a precizat că la manifestare vor participa atât trupe în plină afirmare, cum sunt cei de la 4S Street din Gheorgheni, cât şi formaţii cu nume mari din ultimele decenii, precum formaţia Apostol, înfiinţată în urmă cu 50 de ani, ai cărei membri au fost decoraţi cu Crucea Ordinului de Merit al Ungariei.
De asemenea, la Vâltoarea Mureşeană vor mai concerta Compact, Punnany Massif, Nagy Feró şi Beatrice, precum şi cel mai renumit interpret ungar, Ákos, cel care se reîntoarce la Târgu Mureş după zece ani.
‘Vor avea loc două petreceri în aer liber şi două în spaţiu închis, cu disk jockey renumiţi care vor încinge atmosfera pentru tineri. Aşa-numitul UV-color party se consideră de asemenea cu adevărat inedită din punct de vedere vizual în actuala piaţă a petrecerilor’, a arătat Imola Molnár.
În acest an în program sunt incluse o serie de reprezentanţii teatrale susţinute de Teatrul Spectrum, Teatrul Naţional Târgu Mureş, Teatrul Naţional din Budapesta şi un teatru din Ucraina.
În cadrul manifestării, Casa Tradiţiilor Ardeleneşti a invitat Ansamblul Artistic Mureşul, însă şi Ansamblul Folcloric de Stat din Ungaria, care vor prezenta un spectacol de muzică şi dans popular după opera lui Tamási Áron, ‘Idesereglik, ami tovatűnt’ (Ce dispare se adună aici n.r).
În privinţa dezbaterilor organizate în cadrul festivalului, organizatorii au menţionat o serie de programe de prevenire a consumului de droguri, discuţii despre bullying şi schimbări climatice. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)