Compania Azomureş din Târgu Mureş a anunţat, miercuri, că a început colaborarea cu Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României şi cu Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş (APRP) pentru susţinerea proiectelor de amenajare peisagistică de pe domeniile deţinute de Familia Regală a României de la Săvârşin şi Sinaia.
‘Parte dintr-un grup de lucru coordonat de profesorul Florin Stănică de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, specialiştii Azomureş vor oferi soluţii de fertilizare pentru cele două Domenii Regale, Peleş şi Săvârşin. Fertilizanţii fac parte din gama Azomureş şi vor fi selectaţi în funcţie de condiţiile de sol şi climă din fiecare regiune. Soluţiile de fertilizare oferite de Azomureş vor fi adaptate vegetaţiei deja existente pe cele două domenii (gazon, flori, arbuşti) cât şi planurilor deja anunţate de specialiştii ai USAMV Bucureşti de dezvoltare a fondului vegetal. Pe Domeniul Regal de la Săvârşin, Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României va coordona montarea unui nou sistem de irigare a spaţiilor verzi, astfel încât fondul vegetal să aibă la dispoziţie permanent apă şi fertilizanţi, cele două elemente care pot asigura dezvoltarea uniformă a plantelor’, a arătat compania mureşeană, într-un comunicat de presă.
Potrivit comunicatului, pe domeniul regal Peleş, APRP va folosi resursele puse la dispoziţie de Azomureş pentru a desfăşurarea de workshop-uri ale studenţilor de la Facultatea de Horticultură, care, împreună cu profesorii de la Peisagistică, Biodiversitate şi Horticultură ornamentală, vor desfăşura programe şi lucrări în beneficiul patrimoniului natural de pe peluza şi terasele Castelului Peleş şi pentru a îngriji plantele aflate în Serele Regale de la Castelul Foişor.
‘Parteneriatul început în această primăvară reprezintă un pas important pentru Azomureş în a susţine comunităţile şi oferă suport în două zone cu o puternică încărcătură istorică. Domeniile Regale Peleş şi Săvârşin reprezintă două puncte de atracţie pentru turiştii români şi străini, este şi de datoria noastră să oferim expertiza pe care o avem pentru ca aceste locuri să fie menţinute în cele mai bune condiţii’, a declarat directorul general al Azomureş, Harri Kiiski.
Directorul executiv al Asociaţiei Casa Majestăţii Sale, Ion Tucă, a arătat că încurajează parteneriate deschise cu Fundaţia Colecţia Familiei Regale a României şi Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş, pentru realizarea de proiecte pe termen lung, în beneficiul edificiilor regale din România, reprezintă vectori de dezvoltare socială, economică şi culturală, în respect pentru valorile patrimoniului construit şi natural, pe lângă importanţa istorică.