Sighişoara, 12 mai /Agerpres – Bucătarii din 28 de spitale din România se întrec, la Sighişoara, la Concursul Naţional ‘Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet’, organizat de Spitalul Municipal Sighişoara în colaborare cu Federaţia Sanitas, un eveniment în premieră în România.
‘Evenimentul s-a născut ca idee încă anul trecut, dar nu ştiam sigur cum putem să îl realizăm. Mă bucur foarte mult că printr-o colaborare cu Federaţia Sanitas din România am reuşit să lansăm invitaţii şi să se răspundă la invitaţia noastră. Reprezentanţii spitalelor se vede că doresc o schimbare spre bine a sistemului sanitar şi mai ales a blocurilor alimentare, a meniurilor oferite pacienţilor. Evenimentul este menit, în primul rând, să schimbe mentalităţi şi cumva să oferim încredere pacienţilor şi angajaţilor blocurilor alimentare că se poate şi putem să îmbunătăţim tot timpul şi constant serviciile oferite, atât cele medicale, cât şi cele nemedicale. A fost o preselecţie a spitalelor şi în finala de astăzi avem 28 de spitale din toate zonele ţării. Concurenţii au de prezentat un fel principal şi un desert care consideră ei că s-ar putea pregăti în blocurile alimentare, dar trebuie să se încadreze şi în valoarea de 22 lei per pacient, pe zi de spitalizare. Meniurile sunt gândite pentru pacienţii care nu au nicio limită pentru alimentaţie’, a declarat managerului Spitalului Sighişoara, dr. Sarolta Tanaszi.
Juriul concursului este format din profesor doctor Monica Tarcea, de la Departamentul de Nutriţe a Facultăţii de Medicină a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, inginer doctor Irina Matran, UMFST Târgu Mureş, chef bucătar Alex Barani şi Sorin Gabriel Ungureanu, director general adjunct la Autoritatea Naţională de Management a Calităţii în Sănătate.
‘Meniul trebuie să vizeze trei cuvinte cheie pe care le urmărim: cantitate, calitate şi varietate. Cantitatea depinde, bineînţeles, de masa oferită. Sunt trei mese principale, le împărţim procentual – micul dejun, prânz şi cina. Alimentele la prânz sunt cele gătite, contează calitatea alimentelor care se pun în farfurie şi care ţin de siguranţa alimentelor. În mod cert asta o să evaluăm prin notele pe care le dăm la evaluarea meniurilor. Va conta şi varietatea, pentru că încercăm pe cât posibil să ne centrăm pe starea de sănătate a pacientului, dar şi pe satisfacţia pacientului. În aceeaşi măsură, şi pe confortul pe care îl are pe cât posibil în timpul mesei, să avem cât mai variat în farfurie, dar şi pentru calitatea alimentului, prospeţime, modul de gătit să fie cât mai puţin agresiv intervenţional, tocmai pentru ca digestia şi starea de nutriţională să fie cea adecvată. Suplimentar, vom adăuga partea de estetică şi partea inovativă, pentru că nu este uşor la acest preţ să ne încadrăm atunci când dorim să şi inovăm ceva sau să punem alimente foarte proaspete’, a declarat dr. Monica Tarcea.
‘Este este o premieră, sper să nu fie doar o manifestare izolată, pentru că această manifestare ar trebui să reprezinte începutul rezolvării uneia dintre problemele pe care toţi ştim că le are sistemul sanitar şi acum vorbesc în calitate neoficială, ca pacient. Atunci când ajungi în spital, ora mesei este unul din reperele interesante pentru tine ale zilei. Atunci când ne ducem la un restaurant, avem pretenţia să primim o mâncare gustoasă şi aspectuoasă, atunci când ne ducem în spital avem dreptul să avem aceleaşi aşteptări. Această manifestare este extrem de benefică pentru că ar putea reprezenta începutul unei standardizări a modului în care se asigură alimentaţia pacientului şi suntem extrem de încântaţi că acest lucru s-a întâmplat şi sperăm să continuăm. În acest barem de masă unele spitale au reuşit să se încadreze. Sperăm să se poată face în continuare, dar oricum ştii că întotdeauna, oricât de mulţi bani ar fi, nu sunt suficienţi. Calitate nu înseamnă doar să faci lucruri foarte bune atunci când ai bani la dispoziţie fără limită. Calitate poate să însemne să faci lucruri foarte bune cu resursele pe care le ai în momentul respective’, a declarat directorul general adjunct al Autorităţii Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate, Sorin Gabriel Ungureanu.
Preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a transmis aprecieri conducerii Spitalului Sighişoara pentru că s-a gândit la organizarea acestui concurs, mai ales că, în această perioadă, Ministerul Sănătăţii are în curs de elaborare un ghid de bune practici privind hrana bolnavilor din spitale.
Câştigătorii Concursului Naţional ‘Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet’ vor fi anunţaţi sâmbătă seara, în cadrul unei gale.