Mai multe cadre medicale, bănuite că ar fi facilitat menţinerea în plată a unor pensii de invaliditate, au fost reţinute pentru 24 de ore sau au fost puse sub control judiciar, fiind cercetate pentru luare de mită şi trafic de influenţă, informează Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mureş.
Potrivit sursei citate, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş a dispus măsuri preventive faţă de şapte persoane, respectiv şase cadre medicale şi un funcţionar public, cercetate într-un dosar penal ce vizează infracţiuni de corupţie în legătură cu facilitatea menţinerii în plată a pensiilor de invaliditate.
‘Faţă de trei dintre inculpaţi (cadre medicale) s-a dispus măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, iar alţi patru inculpaţi (trei cadre medicale şi un funcţionar public) au fost reţinuţi pentru 24 de ore sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă. Cei patru inculpaţi reţinuţi urmează ca astăzi, 10 iunie 2021, să fie prezentaţi Tribunalului Mureş cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile’, se arată într-un comunicat de presă al DGA, remis joi AGERPRES.
În data de 3 iunie, în această cauză au fost efectuate 16 percheziţii în diverse locaţii de pe raza judeţelor Mureş şi Sibiu, de către poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mureş, împreună cu ofiţeri din cadrul altor nouă servicii judeţene anticorupţie (Alba, Braşov, Bistriţa – Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Sălaj şi Sibiu), sub directa coordonare a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş.
‘Percheziţiile vizau activitatea infracţională a unor medici şi intermediari din cadrul Spitalului Municipal Sighişoara şi Cabinetul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Sighişoara din cadrul Casei Judeţene de Pensii Mureş, sub suspiciunea că au primit, direct sau prin intermediari, foloase materiale pentru a facilita menţinerea în plată a pensiilor de invaliditate, fapte de natură a aduce prejudicii bugetului de stat. În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe înscrisuri care au legătură cu cauza, sumele de 150.145 euro, 59.495 lei şi 100 dolari, 39 inele, trei brăţări, un ceas din aur, 11 coliere, 24 perechi de cercei, două broşe, şase pandantive şi şapte bănuţi din aur’, se mai arată în comunicat.
Dosarul s-a constituit la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş ca urmare a sesizării unităţii de parchet de către D.G..A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Mureş, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare şi dare de mită. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)