Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat, într-o conferinţă de presă, că în cadrul celui de-al doilea maraton al vaccinării, care se derulează începând de vineri până luni dimineaţă, pe lângă cele 7.504 persoane vaccinate la primul maraton, vor fi aşteptaţi şi copiii cu vârsta peste 12 ani, precum şi cei care nu s-au imunizat până acum.
‘Continuăm astăzi şi în acest weekend Caravana vaccinării – UMFST vaccinează. Cei peste 300 de voluntari asigură suportul de specialitate în cadrul Facultăţii de Farmacie din cadrul UMFST pentru a administra doza de rapel la cele 7.504 persoane care au primit prima doză de vaccin în urmă cu trei săptămâni. Mai mult însă, vaccinăm astăzi şi persoane nevaccinate, cu prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech (…) Ceea ce este nou cu această ocazie este faptul că, de data aceasta, vaccinăm şi copii cu vârsta de peste 12 ani, ceea ce nu s-a întâmplat data trecută pentru că nu aveam încă, la vremea respectivă, toate informaţiile necesare şi toate confirmările necesare că se poate face acest lucru în condiţii de siguranţă. Acum avem această autorizare şi facem acest lucru şi, bineînţeles, chiar dacă astăzi facem într-o mare măsură un rapel, administrăm prima doză şi celor care se vaccinează pentru prima dată’, a declarat rectorul UMFST Târgu Mureş.
Potrivit organizatorilor, la UMFST Târgu Mureş sunt amenajate 10 fluxuri de vaccinare, fiind mobilizaţi aproximativ 300 de voluntari, medici, studenţi şi civili.
Coordonatorul centrului de vaccinare, dr. Septimiu Voidăzan, a subliniat că nu este obligatoriu ca cei care s-au vaccinat cu prima doză în primul maraton să facă rapelul la UMFST, fiindcă ei pot opta şi pentru centrele de vaccinare cele mai apropiate de domiciliu.
‘Pot să facă rapelul la un alt centru de vaccinare apropiat, nu este o problemă. Acele persoane să se informeze, să caute un centru de vaccinare unde tot cu Pfizer se vaccinează. De asemenea, există şi situaţia în care o persoană să prezinte anumite simptome de boală infecţioasă, motiv pentru care rapelul se poate prelungi. Noi aşteptăm persoanele la cele 21 de zile, dar avem şi contraindicaţii sau precauţii dacă sunt astfel de situaţii’, a declarat dr. Septimiu Voidăzan.
Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a spus că, pe lângă maratonul vaccinării de la UMFST, în acest weekend sunt organizate mai multe acţiuni de vaccinare în mediul rural, inclusiv prin caravana mobilă de vaccinare, acţiuni care se vor finaliza în 21 iunie.
‘M-am bucurat să îi reîntâlnesc pe o parte dintre voluntarii care au făcut posibil succesul maratonului de la Târgu Mureş, alături de efortul comun al autorităţilor. Începând de astăzi şi până luni (7 iunie), la ora 8,00, o echipă de 300 de medici, asistenţi, registratori şi voluntari vor lucra non stop pentru a-i vaccina pe toţi cei care îşi doresc acest lucru. Continuăm să ducem vaccinul mai aproape de mureşeni’, a spus prefectul Mara Togănel.
Maratonul Vaccinării este organizat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, în parteneriat cu Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, Primăria Municipiului Târgu Mureş, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, unităţile sanitare mureşene, asociaţiile studenţeşti din cadrul UMFST şi primăriile din judeţ, cu sprijinul Comitetului Naţional pentru coordonarea activităţilor de vaccinare împotriva SARS-CoV-2.
Sloganul maratonului de vaccinare de la UMFST Târgu Mureş este ‘Nimeni nu va fi bine, până când nu vom fi cu toţii bine!’. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)