Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a aprobat, marţi, depunerea spre finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a proiectului de dezvoltare a Parcului Arheologic de la Călugăreni, în valoare de peste 10,6 milioane lei.
‘Proiectul are ca scop amenajarea unui Centru pentru vizitatori în zona sitului arheologic, compus din mai multe clădiri amplasate pe două terenuri unificate aparţinând unor gospodării ţărăneşti din intravilanul satului Călugăreni, aflate în proprietatea Consiliului Judeţean Mureş şi administrate de Muzeul Judeţean Mureş. Înfiinţarea centrului pentru vizitatori se va realiza prin modernizarea clădirilor existente şi construirea unor noi clădiri, astfel încât să nu afecteze integritatea patrimoniul vernacular al satului, dar să permită totodată prezentarea structurilor aparţinând perioadei romane. Valoarea maximă eligibilă este de 10.608.418,50 lei (2,155 milioane euro) fără TVA’, se arată în hotărârea CJ Mureş.
Potrivit documentelor care însoţesc hotărârea CJ Mureş, proiectul îndeplineşte criteriile necesare includerii castrului şi aşezării de la Călugăreni în ‘Traseul Castrelor Romane’, obiectivul fiind cuprins pe lista obiectivelor aprobate prin ordinul comun al Ministrului investiţiilor şi proiectelor europene, al Ministrului culturii, al Ministrului dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei şi al Ministrului antreprenoriatului şi turismului nr. 365/722/2781/526/2022.
Castrul este recunoscut încă din secolul al XVIII-lea, când a fost descris pentru prima oară de contele Luigi Ferdinando Marsigli (1658-1730), cel care a realizat o hartă topografică a acestui obiectiv.
În antichitate, Castrul de la Călugăreni, care a adăpostit Legiunea a XIII-a Gemina, se afla în provincia Dacia Superior pe drumul limes-ului estic, dintre castrele Brâncoveneşti (în nord) şi Sărăţeni (sud-est), între acestea fiind amenajate o serie de turnuri de observare.