Unul dintre primarii care au contribuit decisiv la modernizarea municipiului Târgu Mureş, Emil Aurel Dandea (n. 1893 – d. 1969), cel care a deţinut două mandate în perioadele 1922-1926 şi 1934-1937, a fost comemorat, vineri, la 54 de ani de la dispariţia sa, de către conducerea judeţeană şi locală a Partidului Naţional Liberal.
‘Cred că Emil Dandea pentru Târgu Mureş este un simbol, cred că pentru liberali, de asemenea, este un simbol şi cred că avem multe de învăţat măcar din moştenirea celor lăsate de Emil Dandea pentru noi târgumureşenii. Cred că pentru fiecare dintre noi Emil Dandea trebuie să fie un reper, un reper ca om de administraţie, pe de o parte, şi un reper ca un simbol al rezistenţei anti-comuniste. S-a vorbit destul de puţin despre Dandea şi despre rezistenţa lui anti-comunistă pentru că trebuie să ne reamintim că Emil Dandea a fost arestat timp de un an de zile fără a fi judecat, a avut domiciliu forţat tocmai datorită ideilor sale liberale şi faptului că se opunea regimului totalitar. Niciodată nu este prea târziu să vorbim despre libertate’, a declarat liderul PNL Mureş, Ciprian Dobre, prefectul judeţului Mureş.
Preşedintele PNL Târgu Mureş, dr. Horaţiu Suciu, a arătat că Emil Aurel Dandea a fost primul primar al oraşului Târgu Mureş după Unirea din 1918 şi că a plătit scump pentru idelile sale anticomuniste.
‘Emil Dandea a fost primul primar al oraşului Târgu Mureş în România reîntregită, a avut două mandate în care a iniţiat administraţia modernă. A avut o viaţă deosebită, s-a născut în 1883 în Imperiul Austro-Ungar, a trăit reîntregirea României, a avut de suferit de pe urma instalării regimului comunist. A fost un om al unor idei care l-au menţinut în viaţă prin atâtea regimuri’, a afirmat dr. Horaţiu Suciu.
Viceprimarul municipiului Târgu Mureş, Alexandru Gyorgy, a precizat la finalul comemorării că statuia lui Emil Dandea amplasată în faţa Primăriei Târgu Mureş, inaugurată în data de 18 august 1996, fiind opera sculptorului Anton Raţiu, a fost recent restaurată.
Emil Aurel Dandea a fost jurist, publicist, director al ziarului Glasul Mureşului, om politic şi demnitar român şi primar al municipiului Târgu Mureş între anii 1922-1926 şi 1934-1937, fiind considerat, alături de primarul György Bernády, unul din iniţiatorii modernizării Municipiului Târgu Mureş.
Începând din anul 1926 a reprezentat Mureşul ca deputat în Parlamentul României, a fost arestat în 1952 şi închis în lagărul de muncă forţată din Poarta Albă, de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, iar după eliberare, în 1953, a avut domiciliul forţat la Tazlău.
Pentru a putea supravieţui, în perioada 1955-1960, a lucrat ca muncitor necalificat şi apoi ca paznic de noapte la Valea Călugărească şi a murit la 18 august 1969, în Bucureşti, la vârsta de 76 de ani. Potrivit dorinţei sale testamentare, trupul neînsufleţit i-a fost adus la Târgu Mureş şi este înmormântat în cimitirul Bisericii de lemn, prin grija preotului Lazăr David, protopopul ortodox, cel care 1-a şi ajutat din punct de vedere material pentru a putea supravieţui în ultimii ani de viaţă.
Până la numirea sa ca primar la Târgu Mureş, în 1922, Emil Aurel Dandea a fost ales, în toamna anului 1918, preşedinte al Societăţii Tinerimii Universitare Romane din Cluj, iar la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918, a participat ca delegat al Tinerimii Universitare Romane din Cluj, rostind şi un discurs în preziua adunării.
În 39 ianuarie 1919, Emil Dandea a fost numit primul secretar român la Primăria din Cluj, iar până în 1922 a fost consilier al Primăriei din Cluj din partea Partidului Naţional Român.