Peste 200 de tractoare şi utilaje agricole au blocat, vineri, circulaţia în municipiul Târgu Mureş, în timpul unui protest al fermierilor împotriva preţurilor de dumping ale produselor agricole ucrainene şi împotriva preţurilor practicate la produsele lactate şi la lapte de lanţurile de magazine.
Deşi protestul a fost autorizat să se desfăşoare pedestru în faţa Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, iar tractoarele şi utilajele agricole să fie staţionate în două zone bine delimitate, în urma presiunii exercitate de fermieri prin blocarea unor artere principale de circulaţie din Târgu Mureş, s-a permis desfăşurarea protestului motorizat în centrul municipiului.
‘În autorizaţia care a fost emisă se preciza că trebuie să parcheze în zona Sălii Polivalente, un grup destul de mare de conducători ai tractoarelor au refuzat să intre în locul destinat, cu toate că la şedinţa de organizare au achiesat la aceste condiţii şi acum suntem puşi în faţa faptului împlinit, din cauza faptului că este blocat tot oraşul, să găsim o soluţie de compromis. Vor suporta prevederile legii pentru nerespectarea condiţiilor în care a fost emisă autorizaţie’, a declarat adjunctul comandatului Grupării de Jandarmi de Mobilă din Târgu Mureş, colonel Marcel Semcu.
Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine, Iacob Boca, cel care a obţinut autorizaţia pentru protest, susţine că nu ştia despre intenţia fermierilor de a forţa pătrunderea cu tractoare în centrul municipiului Târgu Mureş, dar că îşi va asuma orice consecinţă, mai ales că fermierii sunt disperaţi şi riscă să intre în faliment.
‘Suntem organizatori, împreună cu Pro Agro, a acestei manifestări, suntem mulţi şi supăraţi. Fermierii au ajuns la fundul sacului şi sunt destul de disperaţi. Un grup care a venit mai repede ne-au cerut să intre în centru, eu nu puteam să le spun să facă asta, am zis că ne întâlnim aici, la Sala Polivalentă. Până am ajuns eu cu tractoarele s-a întâmplat acest incident. Doamna prefect şi cu domnii de la Jandarmerie au găsit soluţia şi vom merge să manifestăm liniştiţi şi paşnici în faţa Prefecturii. Nu am avut autorizaţie să intrăm cu tractoarele în centru, sunt 200 de tractoare la intrările în oraş. Ne asumăm consecinţele. Crescătorii de vaci cu lapte suntem în faliment, intră şi fabricile de lapte în faliment, nu ştiu dacă la români le convine să mănânce lapte cu 10-12 lei şi la producător să se dea 1,5 lei. Diferenţa e foarte mare de la noi până la raft, trebuie să vedem cine câştigă bani mulţi. De la procesator, din fabrică, merge laptele cu 4 lei şi pe raft e 12 lei. Suferă omul de rând, pensionarii, vor muri ei de foame, murim noi producătorii şi procesatorii şi rămân lanţurile de magazine, fac ce vor cu banii noştri. Nu văd cum putem ieşi fără ajutorul Guvernului’, a spus Boca.
El a arătat că permiterea importurilor de grâu din Ucraina a fost ‘o joacă urâtă’ şi ‘a băgat în faliment toată ţară’, întrucât România trebuia să fie ţară de tranzit pentru produsele din Ucraina, nu piaţă de desfacere.
‘Au cumpărat (grâu, n.r.) cu 60 de bani şi vând cu un leu, la noi a ajuns de la 1,6 lei preţul la grâu, la 80 de bani. Suntem falimentari, suntem în faliment toţi. În judeţul Mureş suntem 4.000 de crescători de vaci, locul 1 pe ţară la producţia de lapte, avem fermieri tineri şi buni, dar trebuie să avem grijă de ei că altfel o fermă de vaci care intră în faliment nu o mai redresează nimeni. Procesatorii care acum aduc lapte de afară şi nu cumpără de la noi ar trebui ‘lichidaţi’ (economic, n.r.). Le-am şi spus să le fie ruşine pentru că ne-au trădat. Cred că nu ar trebui să mai facem afaceri cu cei care nu cumpără lapte de la fermele româneşti. Greşeala domnului Daea a fost când a spus că grâul din Ucraina este de calitate, asta nu ne-a plăcut la niciun fermier. În rest, nu putem spune că nu a fost lângă noi, trebuie să fie mai strânsă legătura dintre minister şi federaţii, uneori uită şi scapă din mână’, a subliniat Iacob Boca.
Fermierii s-au plâns că preţurile au crescut enorm de mult şi că, în condiţiile în care ei încasează cel mult 1,9-2 lei pe litrul de lapte, în magazine produsul se vinde cu 10 lei.
‘Vin după lapte la noi acasă, primim 2 lei, 1,9 lei pe litru, în magazin îl găsim cu 10 lei? De ce? Pentru ce? De ce să câştige marile magazine care sunt din Occident? Dăm 40 de lei pe o rudă de salam? Aşteptăm ce? Să murim toţi? Ar trebui să fim favorizaţi, să vindem noi, nu să aducem din străinătate’, a susţinut fermierul Ercei Mihai din Morăreni.
Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a spus că s-a deplasat în zona Sălii Polivalente din Târgu Mureş pentru a dialoga cu fermierii şi că, împreună cu forţele de ordine, s-a convenit ca protestul să se desfăşoare motorizat, în centrul oraşului.
‘Suntem în mijlocul fermierilor pentru că ne pasă şi pentru că îi susţinem şi îi înţelegem, suntem aici cu toate forţele pentru a asigura fluidizarea traficului. Le mulţumim mult târgumureşenilor pentru înţelegere. Mă voi întâlni şi la Instituţia Prefectului cu o delegaţie a organizatorilor, voi prelua revendicările pe care le vom transmite Guvernului’, a afirmat prefectul Mara Togănel. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)