Asociaţia Culturală Amphion din Târgu Mureş, în colaborare cu două universităţi, implementează proiectul Student Start-Up 1.0, prin care aproximativ 350 de studenţi au obţinut diplomă de competenţe antreprenoriale, iar 14 dintre aceştia au câştigat finanţări cuprinse între 40.000 şi 100.000 de euro, prin care şi-au dezvoltat afaceri şi au creat locuri de muncă.
‘Prin proiectul de despre care vorbim astăzi, ‘Student Start-Up 1.0′, am pregătit mici antreprenori pentru viitor. Am organizat un concurs de planuri de afaceri şi în urma jurizării s-au finanţat 14 start-up-uri care şi-au început drumul în urmă cu un an. După un an, am vrut să aducem start-up-urile din judeţul Mureş să îşi prezinte puţin activitatea şi să vedem să încercăm să-i punem în contact cu alţi antreprenori locali. Proiectul a vizat judeţele din Regiunea Centru, din cele 14 start-up-uri, trei sunt din domeniul turismului, două sunt în construcţii, în domeniul medical, în IT avem două aplicaţii foarte bune. În Sfântul Gheorghe, de exemplu, avem finanţat un serviciu de ambulanţă care a plecat cu cinci angajaţi, o ambulanţă finanţată de noi acum este cu nouă angajaţi şi cu trei ambulanţe’, a declarat presei, miercuri, reprezentantul Asociaţiei Culturale Amphion, Mugurel Gorea.
În cadrul evenimentului ‘Ecosisteme de business – Sprijin şi oportunităţi pentru antreprenori’, parte a Caravanei D.E.I.T.A.S. (Dezvoltăm Ecosisteme Inovative pentru Tineri Antreprenori de Succes), organizat, miercuri, la Târgu Mureş, mai mulţi tineri au fost invitaţi să îşi prezinte evoluţia afacerilor iniţiate prin proiectul Student Start-Up.
Proiectul are o valoare de 2 milioane de euro, din care 1.300.000 euro ajutor de minimis acordat celor 14 start-up-uri şi se va încheia în 31 decembrie.
‘Au fost finanţări doar pentru studenţi, finanţări pe care noi le numim ajutoare de minimis, între 40.000 şi 100.000 euro, în funcţie de mai multe criterii, principalul fiind numărul de locuri de muncă create. Avem un tânăr antreprenor cu opt locuri de muncă create, un restaurant în Târgu Mureş, dar care a plecat pe nişte principii total diferite de pregătire a mâncării, cu carne afumată, produse afumate şi care merge bine. Susţinerea financiară a încetat deja, noi le-am dat banii, ei acum deja lucrează din resurse proprii, din finanţări proprii, se întreţin şi noi sperăm să se dezvolte. Unele s-au dezvoltat mai bine decât altele, dar avem start-up-uri care au plecat cu cinci angajaţi în momentul în care s-a încheiat finanţarea, iar acum sunt deja cu 9-10 angajaţi’, a spus Mugurel Gorea.
Reprezentantul Ampfion a arătat că asociaţia este la al cincilea proiect finanţat prin fonduri europene şi că există astfel de finanţări pe foarte multe axe, care pot fi atrase, inclusiv de către studenţi.
Nicoleta-Raluca Marin, studentă la psihologie de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş, a decis să propună un plan de afaceri din domeniul HoReCa, înfiinţând un restaurant cu specific unic la Târgu Mureş.
‘Am vrut să aducem ceva nou, ceva ce nu este în oraş, pentru că piaţa e suprasaturată de anumite preparate. Iar numele de Fumuri am vrut să fie ceva care să creeze acel semn de întrebare. Şi am reuşit, doar că aşteptăm să vină clienţii cât mai mulţi (…) Am avut opt angajaţi de la început şi până în acest moment tot opt suntem. Dacă ne vom dezvolta şi mai mult, sperăm să creştem’, a spus Nicoleta-Raluca Marin.
Între afacerile menţionate se regăseşte şi un cabinet de stomatologie, înfiinţat de tânărul medic Rareş Jugănaru, care a înregistrat venituri de peste 11.000 de euro în nici 10 luni.
Proiectul Asociaţiei Culturale Amphion este derulat în parteneriat cu Universitatea de Arte din Târgu Mureş şi cu Universitatea Dimitrie Cantemir din Târgu Mureş. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)