Acasă93Mureş: Fundaţia Mihai Eminescu Trust atrage atenţia asupra unicităţii ansamblului de şuri...

Mureş: Fundaţia Mihai Eminescu Trust atrage atenţia asupra unicităţii ansamblului de şuri din Archita

Fundaţia Mihai Eminescu Trust din Sighişoara atrage atenţia asupra unicităţii ansamblului de şuri din Archita, construite din cărămidă în aşa fel încât să împrejmuiască satul cu un zid de apărare foarte înalt, iar astfel a fost iniţiat proiectul ‘Şura – Laborator de experimentare şi implicare civică incluzivă’, în cadrul căruia a fost salvată o şură de la demolare, fiind transformată într-un centru comunitar.

‘Şurile fac parte din ansamblul unui sat şi au fost foarte importante pentru o gospodărie, fiindcă în aceste şuri Archita sunt speciale. Doar la Archita sunt construite din piatră şi din cărămidă, în celelalte sate, care nu au fost aşa de bogate, unde lucrează Fundaţia Mihai Eminescu Trust, aceste şuri stau pe pietre, cu o structură de lemn. La Archita sunt de cărămidă şi de piatră şi de aceea, de 13 ani, de când suntem aici, încercăm să aducem valoare acestor şuri. Din păcate, unii le-au demolat şi au vândut piatra şi ne doare sufletul. Fără o şură gospodăria nu mai este completă, fiindcă vedeţi aceste gospodării săseşti în satele săseşti sunt ca o mică fortăreaţă, în faţă au poarta care e închisă şi în spate e şura. Eu locuiesc la Viscri, dar la noi şurile sunt mult mai micuţe şi nu sunt aşa de impunătoare ca aici’, a declarat presei preşedinta Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, Caroline Fernolend.

Reprezentanta fundaţiei sighişoarene a arătat că într-o gospodărie săsească, cum sunt cele din Archita, uşa spre grădină este foarte joasă astfel încât niciun animal să nu poată fi furat, ‘fiindcă animalul nu se apleacă şi atunci nu poate fi furat’.

‘Oamenii trăiau din creşterea animalelor de aceea aveau nevoie de şuri să adăpostească nutreţul, fânul, paiele şi să stea şi animalele în grajd. Această parte din şură care este construită e pentru vaci ca să le fie cald iarna, iar prin aceste găuri se punea fânul înăuntru. În ziua de astăzi, când nu mai sunt toţi gospodari şi nu au animale, noi facem proiecte de reconversie a şurilor, unii doresc să facă chiar camere de oaspeţi sau să facă bucătării. Noi ne-am gândit la un cămin cultural, fiindcă la Archita nu era un cămin cultural. Ne gândeam că ar fi bine să le oferim locuitorilor satului un loc unde se poată întâlni, un loc unde să facă vizionare de film. Noi îl numim acum centru comunitar pe care l-am restaurat prin proiectul ŞURA incluziune socială laborator de incluziune socială şi am reuşit să accesăm fondurile prin Activ Citizen Fund. Proiectul s-a derulat timp de 2 ani, am avut foarte multe activităţi cu copii, cu adulţii şi cu tinerii, multe ateliere în toate meseriile dar şi distractive’, a spus preşedinta Fundaţiei Mihai Eminescu Trust.

Proiectul de la Archita este implementat sub umbrela conceptului ‘Satul de sine stătător’ şi investeşte în capacitarea grupurilor vulnerabile, prin sprijin în infrastructura comunitară şi în activităţi de învăţare creativă şi experimentală, pentru activarea civică a întregii comunităţi a satului.

‘Am făcut ateliere de educaţie civică. Sunt foarte mulţi oameni care nu ştiu care-s drepturile lor, nu ştiu cum să scrie o petiţie, nu ştiu că au dreptul să asiste la şedinţele Consiliului Local şi ne gândeam că e foarte important ca oamenii să fie pregătiţi cel puţin pentru a alegerile viitoare şi să fie în cunoştinţă de cauză de ce drepturi şi ce îndatoriri au. Fundaţia a organizat recent primul eveniment de tip proiecţie de film în ŞURA restaurată în cadrul aceluiaşi proiect’, a precizat Caroline Fernolend.

Proiectul ‘Şura – Laborator de experimentare şi implicare civică incluzivă’ în Archita a fost creat din necesitatea de a consolida comunitatea, de a crea infrastructura necesara pentru implicare civică, de a organiza activităţi extraşcolare şi de includere socio-culturale a grupurilor vulnerabile.

Conducerea fundaţiei susţine că proiectul se doreşte a fi un model ce poate fi replicat în viitor şi în alte sate din zonă şi care transpune convingerea Fundaţiei Mihai Eminescu Trust că o societate este mult mai puternică când cetăţenii săi sunt implicaţi activ în dezvoltarea comunităţilor lor pentru a deveni actori activi ai schimbării.

Fundaţia Mihai Eminescu Trust are o experienţă de peste 20 de ani în revitalizarea şi revigorarea comunităţilor, a patrimoniului cultural şi natural transilvănean şi a implementat până în prezent peste 1300 de proiecte de restaurare, dezvoltare comunitară, împădurire, educaţie nonformală pentru copii şi cursuri de instruire profesională pentru adulţi.

Proiectul ‘Şura – Laborator de experimentare şi implicare civică incluzivă’ este un proiect derulat de Fundaţia Mihai Eminescu Trust, prin programul Active Citizens Fund România, finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks