AcasăStiri generaleMureş: Galeria de Artă Clasică Maghiară se închide timp de patru luni...

Mureş: Galeria de Artă Clasică Maghiară se închide timp de patru luni pentru restaurare

Galeria de Artă Clasică Maghiară din Târgu Mureş se închide, începând de miercuri, până în luna martie a anului viitor, ca urmare a lucrărilor de restaurare incluse în proiectul de reabilitare a Palatului Culturii, în valoare totală de peste 10,9 milioane de lei.

‘Spaţiul expoziţional dedicat Galeriei de Artă Maghiară de la etajul III al Palatului Culturii este închis temporar în perioada 9 noiembrie 2022 – 31 martie 2023, pentru execuţia lucrărilor de restaurare, în cadrul proiectului ‘Reabilitarea Palatului Culturii’. Proiectul ‘Reabilitarea Palatului Culturii’ este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR 2014-2020) şi este implementat de către Consiliul Judeţul Mureş. Proiectul are o valoare totală de 10.918.428,75 lei, din care 6.076.895,95 lei reprezintă finanţare nerambursabilă, termenul de finalizare al acestuia fiind 31.12.2023′, a anunţat Muzeul Judeţean Mureş, într-un comunicat de presă.

Galeria de Artă Clasică Maghiară a fost înfiinţată în anul 1913, cea mai veche lucrare expusă fiind cea a lui Barabas Miklos, din 1838, denumită ‘Portret de femeie’, însă cel mai bine cotat pictor din galerie este Mihaly Munkacsy, care are o cotă mare la nivel european.

Lucrările expuse aici sunt considerate ‘adevărate bijuterii’, iar pe lângă Munkacsy, aici sunt expuse lucrări ale lui Pal Laszlo, ale pionierilor Şcolii de la Baia Mare, respectiv Tormo, Rethi Istvan şi Ferenczi Karoly, şi lucrări ale marilor profesori ai şcolii maghiare, cum ar fi Wagner Sandor sau Locz Sandor.

Începând din 2011, Palatul Culturii găzduieşte două mari galerii, Galeria de Artă Clasică Maghiară, cu un patrimoniu deja existent de la 1913 şi uşor îmbunătăţit pe parcurs, şi Galeria de Artă Românească.

Cele două galerii de artă ale Muzeului Judeţean Mureş, Galeria de Artă Clasică Maghiară şi Galeria de Artă Românească Modernă, adăpostite de Palatul Culturii din Târgu Mureş, deţin peste 2.400 de picturi originale.

Deşi sunt extrem de valoroase, între cele două galerii de artă există o diferenţă şi de aceea sunt organizate în două spaţii diferite, fiindcă reprezintă două şcoli distincte, şcoala de artă maghiară, cu influenţe mai degrabă nordice, respectiv şcoala de artă românească, cu influenţă pe filieră franceză şi sudică. AGERPRES / (A, AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks