Târgu Mureş, 15 nov /Agerpres – Asociaţia Femeilor Creştine Ortodoxe din Reghin a lansat un program de meditaţii gratuite pentru elevii care urmează să susţină examenul de Bacalaureat în acest an, reuşind să capaciteze o serie de profesori voluntari, astfel încât părinţii să nu fie nevoiţi să suporte costuri suplimentare cu pregătirea copiilor.
‘Ideea unor meditaţii gratuite pentru ca elevii se poată pregăti pentru Bacalaureat a venit de la membrele organizaţiei, între care suntem şi profesoare active şi în pensie. Activăm ca voluntari la Casa Maria şi acolo ne-am ocupat de meditaţiile copiilor, aşa că am propus să extindem această activitate şi la nivel de oraş. Atunci am conceput acest proiect prin care vrem să adunăm copiii, să îi pregătim pentru Bacalaureat. Am reuşit să adunăm în jurul nostru multe profesoare, mai ales voluntare. Facem totul ca să vină copiii. Aceste meditaţii ar fi altfel foarte costisitoare şi sunt familii care nu-şi permit să plătească costul foarte mare. Ne-am gândit ca în felul acesta să-i ajutăm pe copii, chiar dacă nu vin în fiecare sâmbătă sau dacă vin o dată, de două ori, de patru ori, ceva tot rămâne’, a declarat presei preşedinta Asociaţiei Femeilor Creştine Ortodoxe din Reghin, Floarea Sălăjean.
Profesoara a arătat că poate nu toţi elevii realizează importanţa acestui examen de Bacalaureat, că este examenul vieţii lor şi că poate nu conştientizează cât de important este să dobândească această diplomă.
Orele de meditaţii gratuite urmează să fie găzduite de Liceul Teoretic ‘Lucian Blaga’ din Reghin, după o înscriere prealabilă a liceenilor.
Directorul Liceului Teoretic ‘Lucian Blaga’ din Reghin, Andreea Dumitrache, a precizat că instituţia de învăţământ va ajuta dezinteresat aceşti copii, le va oferi spaţii şi tot au nevoie pentru ca orele să se desfăşoare în bune condiţii.
‘La noi în şcoală se desfăşoară de ceva timp un proiect ‘Prietenul la nevoie se cunoaşte’, în care elevii mai mari îi ajută pe cei mai mici şi sunt convinsă că şi din alte şcoli vor găsi ideea foarte potrivită pentru ei. Colegii de la clasă fac tot ce le este posibil să acopere materia, să explice, dar este greu, la un moment dat, când ai 33 de copii în clasă, să poţi să te duci la fiecare şi să explici. Şi atunci acest ajutor în plus va suplini acel gol în care elevul nu a înţeles foarte bine la clasă sau nu are un program foarte bine organizat pentru a învăţa’, a afirmat Andreea Dumitrache.
Profesorii recunosc că nu reuşesc întotdeauna să acopere toate nevoile elevilor din cauza timpului limitat şi că astfel de ore ar scuti părinţii de un efort material considerabil.
‘E o idee foarte bună, pentru că ştiu din experienţa la clasă că îmi este imposibil ca şi profesor să reuşesc să ajung la absolut toate nevoile lor din cauza timpului. Pe lângă asta, elevii nu mai ştiu cum să-şi organizeze singur timpul, cum să aibă eficienţa învăţării, cum să îşi monitorizeze progresul. Şi atunci chiar este nevoie de cineva care oarecum să le structureze eforturile. Meditaţiile costă foarte mult şi am ajuns în sistemul educaţional ca profesorii de ştiinţă exacte să fie foarte puţini, aşa că le-ar fi greu să găsească un profesor care să facă lucrul acesta. Putem să oferim expertiza noastră. Şi avem noroc că aici, la Liceul ‘Lucian Blaga’, conducerea a fost deschisă’, a subliniat profesoara Emilia Moldovan.