Muzeul Judeţean Mureş anunţă că are cea mai bogată ofertă din programul Noaptea Muzeelor din România, după Bucureşti, acţiunea urmând a fi organizată la sfârşitul acestei săptămâni, timp de două zile, la Târgu Mureş şi la castrul roman de la Călugăreni, iar vizitatorii vor putea alege dintre peste 70 de activităţi.
‘Am ajuns la cea de-a 17-a ediţie a evenimentului, avem 35 de parteneri în 30 de locaţii, este un program extrem de bogat, am şi fost menţionaţi la nivel naţional de către Reţeaua Naţională a Muzeelor din România pentru că avem cel mai bogat program din provincie. Vreau să menţionez cele patru expoziţii şi o miniexpoziţie ale Muzeului care sunt dedicate evenimentului. În Cetatea Târgu Mureş am vernisat recent o expoziţie despre istoria oraşului în secolul al XVII-lea, ‘Oraşul Îngrădit’. Acest secol este foarte important în istoria oraşului datorită faptului că atunci s-au primit privilegiile de oraş liber regesc. Săptămâna trecută am vernisat expoziţia ‘BarabassiLab-Tipare Ascunse’, o expoziţie de ştiinţă şi artă contemporană, iar săptămâna aceasta vom vernisa expoziţia ‘Capodopere, de la Andreescu la Ghenie’, care este rezultatul unei colaborări cu un colecţionar particular’, a declarat directorul Muzeului Judeţean Mureş, Koppány Bulcsú Otvos, într-o conferinţă de presă.
Potrivit directorului Muzeului Judeţean Mureş (MJM), în această săptămână, în Cetatea Târgu Mureş urmează să fie vernisată o expoziţie a Secţiei de Arheologie – ‘Epoci, elite şi arme’, în care sunt expuse cele mai spectaculoase piese din colecţia instituţiei, precum Fibula de la Suseni, inelul sigiliu de aur de la Bistra Mureşului, tezaurele de bijuterii dacice de la Mădăraş şi Sânger.
La Secţia de Ştiinţele Naturii va fi deschisă o mini-expoziţie ‘Lumea după Dinozauri’, vor fi organizate vizite în cavoul unei biserici şi, în premieră, va fi deschisă o expoziţie în Prima Şcoală Românească din Târgu Mureş.
Directorul Palatului Culturii din Târgu Mureş, Timea Fulop, a precizat că la alcătuirea programului ediţiei din acest an pentru Noaptea Muzeelor au fost invitate toate instituţiile de cultură din oraş.
‘Ne bucurăm că Reţeaua Naţională a Muzeelor a observat şi a recunoscut faptul că programul nostru este unul dintre cele mai bogate din toată ţara. Au fost miraţi că un oraş atât de mic desfăşoară un program atât de amplu în care sunt implicate toate instituţiile de cultură. În acest an, peste 35 de parteneri sunt implicaţi, majoritatea locaţiilor sunt în oraş, dar noi am mai adăugat o zi la Noaptea Muzeelor, la Călugăreni, duminică, 14 mai, va fi tot Noaptea Muzeelor cu activităţi de pedagogie muzeală şi expoziţii. Trebuie să ţinem cont de faptul că două dintre clădirile Muzeului, Palatul Culturii şi Muzeul de Ştiinţele Naturii, sunt în curs de restaurare. Galeriile de Artă şi Sala Oglinzilor vor fi închise din cauza restaurărilor, dar am organizat activităţi de pedagogie muzeală şi ghidaje şi ne-am axat mai mult în Cetate, unde sunt trei expoziţii noi şi multe activităţi legate de ele’, a spus Timea Fulop.
Organizatorii au alcătuit şi un quizz prin care vizitatorii pot să cunoască toate locaţiile Muzeului Judeţean Mureş, dedicat familiilor şi grupurilor de turişti.
‘Am auzit de multe ori că nu prea se ştie că Muzeul Judeţean Mureş este compus din mai multe secţii, că nu sunt muzee separate, totul este sub această umbrelă. Astfel, prin acest quizz dedicat familiilor şi grupurilor ei pot să parcurgă toate locaţiile şi să răspundă la întrebări. Va fi şi un premiu, o tabletă Samsung Galaxy care se va acorda prin tragere la sorţi. Quizz-ul va fi preluat de la Palatul Culturii Târgu Mureş şi va fi predat la Cetate. Anul acest am încercat să aducem ceva nou, astfel, vom avea un DOME în care vor avea loc proiecţii în 180 de grade. Partenerul este Festivalul Internaţional de Scurt Mesaj Alter-Native. Vor fi proiectate două filmuleţe, proiecţia va dura 30 de minute. Acesta va fi amplasat în Piaţa Teatrului’, a precizat Timea Fulop.
În acest an, în programul Noaptea Muzeelor au intrat şi alţi parteneri, precum Redacţia Lato, revistă culturală în limba maghiară, care permite cititorilor acces în sediu, Antigaleria Cactus şi Grădina Botanică de la UMFST.
‘Grădina Botanică nu a fost niciodată inclusă în program (…) În Cetate este un program foarte bogat, în acelaşi timp se desfăşoară şi Festivalul Folkforum şi Târgul Cetăţii, iar în jurul muzeului vom avea nişte activităţi specifice. Vom avea Fanfara Promenada a Centrului Cultural Câmpia Turzii, cu dirijorul Sorin Sălăjan, care va susţine un recital de o oră, dar vor fi şi prezentate instrumentele şi modul în care fanfara se desfăşoară. Vom avea şi ateliere militare, va fi un atelier militar modern în parteneriat cu Forţele de Operaţii Speciale, un atelier militar roman în parteneriat cu Asociaţia Militară Marisiensis şi un atelier militar medieval’, a mai menţionat Timea Fulop.
Expoziţiile vor fi deschise până la ora 2,00 noaptea. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)