AcasăStiri generaleMureş: Noul sediu al Judecătoriei Luduş, inaugurat în urma unei investiţii de...

Mureş: Noul sediu al Judecătoriei Luduş, inaugurat în urma unei investiţii de 20 milioane de lei

Curtea de Apel Târgu Mureş a inaugurat, marţi, noul sediu administrativ al Judecătoriei Luduş, cu o suprafaţă construită desfăşurată de peste 2.300 metri pătraţi, în urma unei investiţii de aproape 20 milioane de lei, finanţată de Ministerul Justiţiei, după ce vechiul sediu era în pericol de prăbuşire.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marţi, în cadrul unei intervenţii online, că ideea construirii unei noi clădiri a fost avansată încă din anul 2011, însă investiţia a fost începută abia în urmă cu doi ani, problemele birocratice fiind cele care au trenat derularea acesteia.

‘La începuturile prezenţei mele aici, la Ministerul Justiţiei, evident că am făcut primii paşi chiar de atunci, în 2010-2011-2012 pentru a fi astăzi împreună în ocazia acestei inaugurări. Şi primul lucru pe care simt nevoia să îl spun nu e neapărat de laudă (…) Primul lucru pe care simt nevoia să îl spun este că a durat mult prea mult. Abia în 2021 au început, dacă nu mă înşel, lucrările. Vă daţi seama dacă primele iniţiative administrative de la ministrul Ministerului Justiţiei au fost făcute în orizontul anilor 2010-2012, este mult prea mult pentru construcţia unui sediu de judecătorie. Şi asta, sigur, nu este din vina dvs., sunt cauze care îmi scapă şi mie. Nu le putem discuta aici, pentru că n-are rost să vă reţin timpul, dar e o temă de reflecţie. Ar fi trebuit să aibă loc această inaugurare mulţi, mulţi ani înainte şi în alte părţi, în sistemul judiciar. Sigur, tentaţia e întotdeauna când examinăm aceste lipsuri în diverse domenii, să dăm vina pe factorul politic în general, care are sigur partea lui de responsabilitate. Dar există şi alte faţete ale ineficienţei administrative în ţara noastră, la mai multe niveluri, şi central şi local şi asta este principala cauză, după părerea mea’, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.

Potrivit ministrului, dincolo de alocările bugetare, nu doar în cazul Judecătoriei Luduş, ci şi în alte locuri din ţară, ‘lucrurile trenează din cauza unor blocaje birocratice’.

‘De multe ori lucrurile trenează din cauza unor blocaje birocratice. Spun asta ca un fel de scuză la adresa dumneavoastră. De regulă, la astfel de evenimente festive se taie panglici şi lumea se felicită pentru realizări, dar cred că primul lucru pe care trebuie să-l spunem este că lucrăm mult prea lent în acest domeniu al logisticii judiciare. Investiţia a fost în cuantum de aproximativ 20 de milioane de lei, odată începute, lucrările au mers destul de repede, mai ales în ultimii ani s-a accelerat. Blocajele de care spuneam au fost undeva între anii 2011-2020. Bine că s-a ajuns la un deznodământ fericit şi mă bucur foarte mult că acest sediu este dat în folosinţă’, a afirmat Cătălin Predoiu.

Preşedintele Curţii de Apel Târgu Mureş, judecătorul Andreea Ciucă, a declarat că infrastructura judiciară modernă este de mare importanţă, atât pentru oamenii din justiţie, cât şi pentru justiţiabili.

‘Vechiul sediu nu mai putea fi folosit deoarece punea probleme pentru securitatea în muncă, pentru siguranţa celor care îi călcau pragul. Noi ne-am străduit foarte mult pentru acest obiectiv, a devenit chiar o preocupare de suflet. Ne-am încadrat în graficul acordat pentru execuţie şi aici trebuie să spunem un cuvânt bun pentru executant, pentru modul în care a înţeles să colaboreze cu noi. Practic acest sediu răspunde tuturor standardelor unei instanţe într-o Europă a secolului XXI. Poate cârcotaşii spun de ce pentru un oraş atât de mic o instanţă atât de modernă. Când vorbim despre o justiţie modernă a cărei destinatar este cetăţeanul nu contează că oraşul este mic sau mare, trebuie ca omul să se simtă bine, tratat cu demnitate şi cu respect în nişte condiţii materiale şi intelectuale proprii unei instanţe din Europa secolului XXI’, a spus Andreea Ciucă.

Construcţia a fost realizată pe un teren de 3.200 mp pus la dispoziţie de Primăria Luduş, are o suprafaţă construită desfăşurată de 2312,80 mp, 1287,63 mp la parter, 1025,17 mp etaj, suprafaţa utilă fiind de 1928,51 mp.

Pe lângă spaţiile pentru birourile judecătorilor şi ale personalului auxiliar, sălile de judecată sunt moderne, clădirea dispune de celule de arest diferenţiate pe vârste şi sex, spaţii speciale pentru minori, dar şi pentru persoane cu invaliditate.

‘Este un moment extrem de emoţionant şi este un eveniment foarte important care presupune încununarea unei activităţi de 25 de ani în care s-a reuşit, alături de conducerile Tribunalului Mureş şi a Curţii de Apel Târgu Mureş să realizăm un obiectiv foarte important pentru sistemul judiciar din judeţul Mureş, pentru noi ca magistraţi şi pentru comunitatea locală din oraşul Luduş’, a arătat preşedintele Judecătoriei Luduş, judecătorul Ioan Mangu Florin.

El a precizat că Judecătoria Luduş deserveşte oraşele Luduş, Iernut şi Sărmaşu şi comunele Aţintiş, Bichiş, Bogata, Cheţani, Cuci, Iclănzel, Miheşu de Câmpie, Papiu Ilarian, Sânger, Tăureni, Valea Largă şi Zau de Câmpie, iar aici îşi desfăşoară activitatea şase judecători şi 13 funcţionari.

În anul 2021, Judecătoria Luduş a avut cel mai mare volum de dosare pe judecător, care a fost cu 500 de dosare mai mare decât au fost la alte instanţe din ţară. Cu toate acestea, potrivit statisticilor Curţii de Apel Târgu Mureş, durata medie de soluţionare a cauzelor, de la momentul înregistrării dosarului până la motivarea hotărârii judecătoreşti, a scăzut la 2,6 luni.

‘Ne aflăm într-un moment de sărbătoare. Judecătoria Luduş se mută într-o casă nouă la standarde de an 2023. Vă felicit pentru că aţi stăruit în perseverenţă. Vremurile nu sunt deloc simple şi nu preconizăm să se îmbunătăţească în curând de aceea cred că trebuie că împreună prin decenţă, prin înţelepciune să reuşim să avem grijă de prezent pentru un viitor mai bun şi cred că prin ceea ce faceţi zi de zi, prin activitatea dumneavoastră decentă şi înţeleaptă nu faceţi decât să faceţi din statul Român un stat puternic. Nu poate să existe un stat puternic fără o justiţie puternică’, a spus prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks