Participanţii la cel mai mare festival de promovare a culturii motociclismului, a muzicii rock şi hip-hop din România, Maris Fest – Adrenaline Edition 2022, desfăşurat pe circuitul Transilvania Motor Ring, au fost invitaţi de către poliţiştii de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Târgu Mureş să testeze ochelarii de simulare a efectelor vizuale ale consumului de alcool, droguri şi ciuperci halucinogene.
‘Suntem aici, la festivalul Maris Fest, pentru a desfăşura activităţi de prevenire pe linia consumului şi traficului de droguri. Procedăm la informarea participanţilor cu privire la riscurile la care se supun, atât medical, cât şi legal, drept pentru care avem nişte ochelari care simulează efectele vizuale ale consumului de alcool şi canabis, Ecstasy şi ciuperci halucinogene. Ei pot proba aceşti ochelari şi văd exact cum s-ar simţi dacă ar consuma aceste substanţe. În ultima perioadă, în judeţul Mureş chiar am avut şoferi depistaţi pozitiv la acest test. Campania noastră se adresează şi participanţilor la trafic, adică participanţilor la festival care sunt şi pietoni şi conducători, atât auto, cât şi de motociclete. Este un risc mai mare să creezi un incident major sau un accident dacă eşti şi conducător auto sau moto şi ai consumat asemenea substanţe’, a declarat, sâmbătă, şeful CRPECA Târgu Mureş, din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, subcomisar de poliţie Radu Mihai Ionescu.
El a precizat că în această vară poliţiştii au fost prezenţi la toate evenimentele cu public numeros din judeţele Mureş şi Harghita şi că mulţi au fost curioşi să testeze ochelarii speciali, pentru a vedea prin ochii celor care consumă alcool sau droguri.
‘Mulţi sunt curioşi şi se opresc la stand. Toată lumea este interesată când vede aceşti ochelari, se opresc şi ne întreabă ce presupune testarea lor. Le explicăm că este exact ceea ce vezi după ce ai consumat alcool peste o limită normală, până la comă alcoolică, canabis, Ecstasy sau ciuperci halucinogene. (…) Privind prin aceşti ochelari realizează că este un risc şi să traversezi strada după ce ai consumat alcool sau droguri’, a precizat subcomisar de poliţie Radu Mihai Ionescu.
Potrivit acestuia, nimeni nu a recunoscut până acum că ceea ce se vede prin ochelari ar fi la fel ca efectul real.
‘Sunt tot felul de curioşi, sunt tot felul de grimase care pot fi citite pe feţele lor şi ne putem da seama dacă au un istoric comun cu consumul. Dar nu putem face mai mult decât să-i consiliem şi să-i îndrumăm către cale cea bună’, a conchis Radu Mihai Ionescu.