Patru poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş sunt cercetaţi disciplinar în contextul anchetei privind dosarul azilului de la Bărdeşti, comuna Sântana de Mureş, acolo unde, în data de 27 iulie, au fost identificate cinci persoane cu dizabilităţi, cazate în subsolul căminului printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea.
Biroul de presă al IPJ Mureş a precizat, joi, că nu poate oferi mai multe detalii cu privire la subiectul cercetării disciplinare a celor patru poliţişti, dat fiind că există o anchetă în desfăşurare cu privire la azilul din Bărdeşti la nivelul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş.
În urmă cu câteva zile, IPJ Mureş a anunţat că a luat decizia suspendării unui poliţist faţă de care Tribunalul Mureş a dispus arestarea preventivă, alături de alţi doi inculpaţi în dosarul azilului de la Bărdeşti, în care de fac cercetări pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.
Alături de agentul de poliţie, în dosar mai este cercetată mama acestuia, care figura ca fiind directoarea centrului social de la Bărdeşti, precum şi un angajat al Penitenciarului Târgu Mureş, care ar fi încasat chiria pe clădirea în care funcţiona azilul.
La data de 28 iulie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Târgu Mureş, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş, au anunţat că au documentat activitatea infracţională a unor persoane bănuite de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de persoane.
Din cercetări a reieşit că, în anul 2020, suspecţii ar fi constituit un grup infracţional, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane, urmărind astfel obţinerea unor foloase patrimoniale de pe urma exploatării unor victime, persoane vârstnice ori cu dizabilităţi, prin încasarea, sub paravanul unei asociaţii, a sumelor de bani provenite de la DGASPC ori de la aparţinători.
Potrivit unui comunicat de presă al DIICOT, banii destinaţi îngrijirii persoanelor vătămate ar fi fost folosiţi cu preponderenţă în beneficiul membrilor grupării.
‘Persoanele vârstnice ori cu dizabilităţi, internate în locaţiile gestionate de asociaţie, ar fi fost supuse unor tratamente inumane şi degradante, prin exercitarea unor acte de agresiune fizică şi psihică, privare de libertate, neadministrarea tratamentului medical adecvat, lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei. La data de 27 iulie, au fost identificate cinci persoane vătămate, toate cu dizabilităţi, aflate în subsolul unei clădiri aparţinând asociaţiei, cazate în condiţii improprii, printre materiale de construcţii, cu saltele aşezate direct pe podea. În aceeaşi clădire, într-o încăpere de aproximativ 3 metri pătraţi, au fost identificate alte două victime, în stare avansată de degradare fizică şi în imposibilitatea de a comunica’, au mai precizat reprezentanţii DIICOT.
Conform anchetatorilor, au fost identificate peste 50 de persoane cazate în spaţiile asociaţiei, majoritatea aflate în evidenţa DGASPC Maramureş şi Covasna.