Peste 150 de persoane în dificultate din Târgu Mureş au fost ajutate să aibă acces la servicii medicale, investigaţii paraclinice, analize de laborator, la dispozitive medicale, medicamente şi alimente în cadrul proiectului MuresHub, iniţiat de Asociaţia Suryam.
‘S-a încheiat proiectul MuresHub – Creşterea accesului persoanelor vulnerabile din Târgu Mureş la servicii medicale, investigaţii paraclinice, analize de laborator, dispozitive medicale şi produse farmaceutice şi parafarmacetutice (…) Bugetul total al proiectului pentru această perioadă a fost de 31.223 lei, suma de 25.000 lei reprezentând finanţare nerambursabilă pentru activităţi nonprofit de interes general din bugetul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Mureş şi suma de 6.223 lei a reprezentat contribuţia asociaţiei (…) Obiectivul proiectului a fost asigurarea accesului gratuit la servicii medicale (consultaţii medicale, investigaţii paraclinice şi analize de laborator etc) şi la produsele farmaceutice (medicamente, suplimente alimentare, parafarmaceutice, materiale sanitare, dispozitive medicale, produse cosmetice şi de igienă etc.) a minimum 150 de persoane din grupurile vulnerabile din Târgu Mureş şi a fost atins, numărul de beneficiari unici înregistraţi în program fiind de 160 persoane’, a declarat coordonatorul proiectului, Marius Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Suryam, într-un comunicat de presă.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Suryam, proiectul a ajutat ţintit cazurile sociale aflate în dificultate materială a căror stare de sănătate riscă să se altereze în lipsa unui tratament medicamentos sau prin utilizarea unui dispozitiv medical stabilit în urma unor consultaţii medicale, investigaţii paraclinice şi/sau analize de laborator.
‘Condiţiile de trai scăzute, gradul ridicat de analfabetism şi sărăcia conduc la alterarea gravă a stării de sănătate, deseori aceste persoane neputându-şi permite servicii medicale sau produse farmaceutice. Sănătatea precară a persoanelor din aceste comunităţi marginalizate reprezintă o problemă de sănătate publică şi amploarea acestei probleme la nivelul municipiului Târgu Mureş depăşeşte capacitatea organizaţiilor neguvernamentale de a asigura resursele necesare. Lipsa unui loc de muncă conduce automat la statutul de neasigurat şi astfel este îngreunat accesul pacienţilor la serviciile medicale decontate prin intermediul CNAS’, a afirmat Marius Dumitrescu.
El crede că prevenţia este extrem de importantă, de aceea au fost asigurate materiale sanitare şi dispozitive medicale pentru a preîntâmpina anumite infecţii, cum ar fi scabie, păduchi etc.
Grupurile ţintă atinse prin proiect au fost persoane de etnie romă, persoane cu dizabilităţi, familii cu mai mult de doi copii, inclusiv familiile monoparentale, femei, copiii, adolescenţi, persoanele fără adăpost, victime ale violenţei în familie, imigranţi sau refugiaţi şi persoane care solicită azil.
‘Intenţionăm să continuăm acest proiect şi în anul 2023 prin atragerea de fonduri din surse private sau obţinute în urma concursurilor de proiecte. Totodată, vom susţine cabinetul medical lansat de Direcţia de Asistenţă Socială Târgu Mureş prin proiectul ‘Abordare integrată a sărăciei şi excluziunii sociale în beneficiul comunităţilor marginalizate din Municipiul Târgu Mureş’ care poate asigura continuitatea serviciilor socio-medicale atât de necesare persoanelor neasigurate. În cadrul acestui cabinet vor fi realizate consultaţii medicale şi intervenţii de primă necesitate în afecţiuni acute, activităţi de medicină preventivă, activităţi medicale curative, de suport, consiliere şi planificare familială, îngrijire la domiciliu şi activităţi de îngrijire paliativă’, a mai spus Marius Dumitrescu.
În cadrul acestui proiect, Asociaţia Suryam a colaborat cu mai multe instituţii precum Farmacia Socială, Crucea Roşie Mureş, Asociaţia Casa Dragostei şi a Milei, Centrul Rozmarin Târgu Mureş, Adăpostul de Noapte Târgu Mureş şi unităţi medicale precum Ortopedica, Centrul Medical Topmed, DentalTop, Laboratoarele Bioclinica, Nova Vita Hospital, Clinica Sante şi Hospital Suport. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)