Peste 20 planuri de afaceri pentru înfiinţarea de întreprinderi sociale au fost selectate pentru finanţare în cadrul proiectului european ‘Economia Socială – Vector de Integrare Europeană Sustenabilă (ES-VIES)’, iniţiat de Fundaţia ADEPT Transilvania, fiecare nouă afacere primind un ajutor de minimis în valoare de 462.380 de lei.
‘De-a lungul celor trei ani de implementare au fost recrutate 243 de persoane la grupul ţintă, dintre care 125 au fost instruite şi certificate ca Antreprenor economie socială şi 41 ca Manager de întreprindere socială. A fost organizat un concurs de planuri de afaceri la care au participat 57 de persoane, şi, în urma evaluărilor, au fost selectate spre finanţare 21 de planuri de afaceri (…) Cele 21 de întreprinderi sociale au creat câte 5 locuri de muncă fiecare şi au funcţionat 18 luni în cadrul proiectului, după care urmează 6 luni de sustenabilitate. Ajutorul de minimis primit de fiecare întreprindere socială creată a fost de 462.380 de lei’, a precizat Fundaţia ADEPT Transilvania, într-un comunicat de presă.
Proiectul s-a derulat în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022 şi a avut ca principal obiectiv creşterea ocupării forţei de muncă prin susţinerea întreprinderilor de economie socială cu profil non agricol din zona urbană sau rurală prin promovarea culturii antreprenoriale în economie socială şi dezvoltarea cunoştinţelor, aptitudinilor, deprinderilor antreprenoriale şi manageriale în economie socială, în rândul a 120 de persoane fizice.
Cele 120 de persoane au fost selectate din atât din rândul şomerilor, cât şi din rândul celor care aveau un loc de muncă dar îşi doreau să înfiinţeze o întreprindere de economie socială.
Din cele 21 de planuri de afaceri care beneficiază de finanţare nerambursabilă, 13 sunt în regiunea Centru, 4 în regiunea Vest şi 4 în regiunea Sud-Est.
Fundaţia ADEPT a precizat că în cadrul proiectului au fost organizate evenimente de informare, recrutare, de planificare antreprenorială şi dezvoltare afaceri în domeniul economiei sociale, de promovare a economiei sociale şi a inovării sociale, precum şi workshop-uri. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)