În cadrul celei de-a 26-a ediţie a Zilelor Târgumureşene, care se desfăşoară până duminică, 35 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsnicie au fost felicitate, vineri, de conducerea Primăriei Târgu Mureş, în cadrul unei ceremonii tradiţionale, denumită ‘Nunta de Aur’, organizată la Casa Căsătoriilor.
‘Este un obicei frumos ca în cadrul Zilelor Târgumureşene să fie primite cuplurile care sărbătoresc nunta de aur (…) Dar a astăzi ne-am dorit să sărbătorim Nunta de Aur, adică 50 de ani de căsătorie, şi cred că meritaţi respectul întregii comunităţi. În urmă cu 50 de ani, dacă ne gândim la istorie, eram mai aproape de Al Doilea Război Mondial decât de Facebook şi Smartphone şi vedem unde a ajuns lumea. Acum 50 de ani eram mai mult îngrijoraţi să stăm la rând, să avem de mâncare, ceva pe masă şi să luăm haine pe măsura copilului. Iar acum 50 de ani, dumneavoastră v-aţi hotărât să vă întemeiaţi o familie şi să vă legaţi vieţile împreună, în ciuda tuturor dificultăţilor şi incertitudinilor. Şi aţi rămas împreună la bine şi la rău, pentru că aţi avut şi aţi vrut cu adevărat să faceţi ca legătura matrimonială să dureze o viaţă întreagă’, a declarat primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, în cadrul ceremoniei.
Edilul consideră că longevitatea cuplurilor sărbătorite este dată de ‘puterea dragostei durabile, de legătura experienţelor împărtăşite şi de frumuseţea unui angajament de viaţă’.
‘Trebuie să ne amintim că o căsnicie puternică şi de durată nu este doar o sursă de împlinire personală, ci şi fundamentul societăţii noastre. Şi eu sper foarte mult că asta şi rămâne. Noi ne luptăm să înţeleagă lumea că nu există alternativă pentru om decât familia. Între zidurile căminelor iubitoare se transmit valori şi se transmit tradiţii, se formează următoarea generaţie. Din acest motiv aţi dat un exemplu nu numai pentru familia dvs., dar şi pentru întreaga noastră comunitate’, a afirmat primarul Soos Zoltan.
În cadrul Zilelor Târgumureşene, sărbătorite în acest an la împlinirea a 541 de ani de la primirea privilegiului acordat de Regele Matei Corvin, în 1482, oraşului Târgu Mureşului de a organiza trei târguri pe an, dintre care unul la sfârşitul lunii iunie, municipalitatea a acordat şi titlul de ‘Cetăţean de Onoare’ pentru opt personalităţi.
Între acestea se regăsesc Camelia Vasilica Săbădean, asistenta de laborator care a donat până acum 60 de litri de sânge, în 134 de donări, Leontina Pop, solistă de muzică populară, Balaicz Zoltán, primarul oraşului Zalaegerszeg din Ungaria, Pávai István, etnomuzicolog, Lőrincz Ludovic (Post mortem), coregraf, Dimitrie Poptămaş, scriitor, fost director la Biblioteca Judeţeană Mureş; profesor Virgil Pană, cercetător ştiinţific şi Koszorus Kálmán Antal, muzician. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)