Peste 400 de foşti angajaţi ai unei fabrici de încălţăminte din municipiul Reghin au reuşit să obţină în instanţă recunoaşterea faptului că au lucrat într-un mediu toxic, iar alţi circa 600 de foşti angajaţi au încă procese e rol.
Unul dintre foştii angajaţi este Viorica Grama, care a fondat o asociaţie şi a început demersurile în instanţă în anul 2016, după precedentul creat în cazul fabricii ‘Clujana’ din Cluj-Napoca.
‘Fabrica nu a lăsat comisia de expertiză să intre în fabrică. Au fost cinci ani de procese, dar am câştigat în cele din urmă. Am obţinut în instanţă recunoaşterea faptului că am lucrat în mediu toxic, deşi era industrie uşoară. Prin sentinţa judecătorească beneficiem de o creştere e pensiei cu 50 până la 380 de lei. Am obţinut ca anii de muncă să fie recalculaţi în grupa de II-a de muncă şi se adaugă la vechimea iniţială. Contează pentru noi acest succes datorită faptului că pensiile sunt de mizerie, întrucât industria încălţămintei era încadrată în industria uşoară. În prima fază am câştigat peste 400 de foşti muncitori, mai sunt peste 200 în stadiu avansat şi alţi peste 400 au anunţat că pornesc demersuri în instanţă’, a declarat Viorica Grama.
Oamenii spun că, deşi nu au fost fumători, mulţi au ieşit la pensie având astm bronşic, fiindcă au lucrat zi de zi într-un mediu toxic.
‘Nu a fost uşor, dar oamenii se bucură de aceste sporuri, până acum până la 900 de persoane au cerut să se demonstreze că s-a lucrat în mediu toxic, praf şi noxe şi acum majoritatea beneficiază de grupa a doua de muncă. Oamenii să facă aceste demersuri, vor câştiga şi vor fi mulţumiţi’, a susţinut fostul maistru Vian Bonţ.