Pompierii mureşeni s-au antrenat într-o intervenţie de căutare a a 12 persoane surprinse într-o clădire industrială în urma unui cutremur, desfăşurată în cadrul unui exerciţiu inopinat decis de comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ‘Horea’ al judeţului Mureş.
‘Comanda inspectoratului se preocupă în a identifica locaţii unde personalul propriu să poată lucra ‘la cald’ cu tehnica şi utilajele din dotare în scopul perfecţionării deprinderilor. În acest sens, ieri, 18 martie 2021, a avut loc un exerciţiu inopinat cu mijloace şi forţe în teren, cu implicarea doar a structurilor proprii, cu tema ‘Gestionarea unei situaţii de urgenţă ca urmare a unui cutremur’ (…) Situaţia tactică a constat în căutarea a 12 persoane surprinse într-o clădire industrială în urma unui cutremur, în condiţiile prăbuşirii caselor de scări şi a altor elemente de construcţii, astfel o parte din echipele de căutare salvare au intervenit prin utilizarea autoscării mecanice, atât pentru transportul personalului de intervenţie cât şi a accesoriilor necesare pentru tăiat-demolat şi evacuarea victimelor’, a precizat, vineri, ISU Mureş, într-un comunicat de presă.
Potrivit ISU Mureş, scopul acestui exerciţiu a fost perfecţionarea deprinderilor echipelor de intervenţie în a căuta, salva şi evacua persoane din obiective necunoscute, în condiţii de iluminare redusă, fum şi facilitarea accesului echipajelor de intervenţie către victime prin executarea tăierilor şi a demolărilor, utilizând accesoriile de pe cele două containere suport logistic al Intervenţiei Tip II – Multirisc, existente în dotarea inspectoratului.
‘Totodată, s-a urmărit pregătirea personalului de la reşedinţa inspectoratului care face parte din grupele operative, în vederea centralizării datelor, analizării situaţiilor şi întocmirea propunerilor către factorii decizionali în vederea luării hotărârilor cu privire la gestionarea tipurilor de risc’, a arătat ISU Mureş.
În cadrul exerciţiului au fost folosite o serie de accesorii precum SADAC (sistem de aducţiune a aerului comprimat), pentru a facilita accesul salvatorilor şi evacuarea victimelor printr-un canal tehnologic de 40×40 de centimetri, sistemul de căutare compus din cameră articulată cu braţ telescopic, pentru identificarea persoanelor blocate şi accesoriile de tăiat demolat, pentru accesul echipelor de intervenţie şi extragerea victimelor.
Conducerea ISU Mureş a mai precizat că obiectivele exerciţiului inopinat au fost atinse. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)