AcasăStiri generaleMureş: Programul artistic al Festivalului Intercultural ProEtnica, ediţia a XIX-a - definitivat

Mureş: Programul artistic al Festivalului Intercultural ProEtnica, ediţia a XIX-a – definitivat

Târgu Mureş, 30 iul /Agerpres – Directorul Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz), Volker Reiter, a anunţat definitivarea programului artistic al Festivalului Intercultural Sighişoara ProEtnica, programat în perioada 24 – 27 august, în Cetatea Medievală din Sighişoara.

‘A fost alcătuit programul artistic şi interactiv pe scena din Piaţa Cetăţii pentru perioada 24 – 27 august 2023 de desfăşurare a Festivalului ProEtnica – Sighişoara 2023. Programul este redactat în limbile română, engleză şi germană şi include totalitatea evoluţiilor la scenă – pe zile şi ore – ale participanţilor la această manifestare interculturală ajunsă la ediţia a XIX-a. Evenimentul este finanţat de Guvernul României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Ministerul Culturii, de Consiliul Judeţean Mureş şi de Ambasada Republicii Federale Germania’, a informat Volker Reiter, pe Facebook.

Deschiderea oficială este programată pe 24 august, la ora 17,00, după care, pe scena din Piaţa Cetăţii Medievale, Uniunea Elenă din Romania va prezenta un program artistic cu ansamblurile de dans Elpis din Constanţa, Agoria din Oneşti şi Ithaki din Cluj-Napoca.

În aceeaşi seară, pe scenă vor urca ansambluri ale germanilor, albanezilor, macedonenilor, italienilor şi romilor, urmate de un Laser Show.

La Festivalul Intercultural Sighişoara ProEtnica, ‘un instrument unic pentru punerea în valoare a diversităţii etnoculturale a patrimoniului cultural naţional’, participă anual peste 600 de reprezentanţi ai celor 20 de minorităţi naţionale din România.

‘Festivalul este un model de convieţuire paşnică care promovează diversitatea etnoculturală ca motor şi comoară a dezvoltării şi nu ca un pericol de combătut. Considerăm că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă şi democratică. El este un semnal că popoarele şi etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie şi genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică’, evidenţia Reiter, iniţiator al festivalului, la ediţia de anul trecut.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks