La iniţiativa conducerii Incubcenter Târgu Mureş, Margit Gogolak, proprietar şi CEO Multinvest Group, şi Sarolta Besenyei, manager Incubcenter şi vicepreşedintele Asociaţiei Smart City Romania, vineri, a fost lansat programul naţional ‘Femeia în construcţii’, în cadrul dezbaterii ‘Femeia de astăzi – activ implicată în economie şi societate’, iniţiată de Organizaţia Femeilor Antreprenor din cadrul Uniunii Generale a Industriaşilor din România (OFA UGIR).
‘Lansăm astăzi programul naţional ‘Femeia în construcţii’ prin care dorim să dorim două lucruri importante: unul este să atragem atenţia că procentual foarte puţine femei lucrează în construcţii şi este o industrie cu un potenţial de dezvoltare foarte mare în România, iar al doilea obiectiv principal este de a promova locurile de muncă în construcţii şi de a oferi susţinere femeilor care doresc să se afirme sau să se dezvolte, să lucreze în această industrie. Prin acest program dorim să dezvoltăm o reţea naţională de mentori femei, mentori în construcţii şi astăzi lansăm prin acest program apelul către doamne care lucrează deja în construcţii să se înscrie în programul nostru şi să fie mentori, iar al doilea, dorim să avem şi mentoraţi, deci doamnele care sunt interesate să lucreze sau să se dezvolte în această industrie să se înscrie şi să fie mentoraţii noştri, ai reţelei de mentori pe plan naţional’, a declarat Sarolta Besenyei.
Potrivit managerului Incubcenter Târgu Mureş, prin acest program se doreşte organizarea unor evenimente de networking, a unor cursuri de specializare şi de formare profesională şi oferirea de burse educaţionale pentru femei.
‘Aici ne-am gândit pentru studenţi, studente care sunt în domeniul construcţiilor şi nu în ultimul rând ca un obiectiv pe termen mai lung este ca să mărim procentul femeilor care lucrează în construcţii astăzi în România. Acum, cam 10 % din totalul de angajaţi în construcţii sunt femei şi cei mai cele mai multe lucrează în domeniul administrativ (…) Prima etapă este realizarea reţelei naţionale de mentori în construcţii, doamne care deja lucrează, în speţă în administraţii publice şi în birouri de arhitectură. Sunt doamne cu experienţă care deja lucrează. Dorim să-i atragem în acest program aceste doamne şi în paralel să avem şi mentoraţi, cei care vor să se dezvolte mai mult în această industrie dominată mai mult de bărbaţi’, a spus Sarolta Besenyei.
Margit Gogolak, cea care va conduce Programul naţional ‘Femeia în construcţii’ fiind inginer de structură, a arătat că femeile în construcţii sunt mult mai creative şi meticuloase în privinţa calculelor.
‘Sunt foarte onorată să preiau această funcţie pentru că eu consider, ca şi constructor femeie, că femeile în construcţii trebuie să fim alături de această societate a bărbaţilor. De 30 de ani sunt în acest domeniu şi am primit tot ce înseamnă plus şi minus din partea bărbaţilor în această activitate şi în compania noastră suntem foarte multe femei în construcţii, iar cele două fiice ale mele sunt la facultatea de construcţii. Cred că vor deveni în viitor femeile care ne vor ajuta şi ne vom ajuta bărbaţii să creştem în această activitate împreună. Noi, femeile, în primul rând, suntem mult mai creative, cred şi mult mai meticuloase în calcule. Eu aşa cred, pentru că eu fiind inginer constructor şi structural, chiar e foarte important această cunoştinţă şi această meticulozitate’, Margit Gogolak.
În privinţa cutremurelor din Turcia, Margit Gologak consideră că dacă ar fi fost mai multe femei în proiectarea acelor construcţii prăbuşite, poate nu am fi asistat la acel dezastru.
‘Ceea ce aţi văzut acum în Turcia, de exemplu, eu sunt de câteva zile foarte emoţionată, ceea ce văd ca şi om, om şi inginer de structură. Poate dacă ar fi fost mai multe femei în proiectare în construcţii şi în Turcia, poate nu vedeam atâtea clădiri colapsate. Deci sunt foarte, foarte tristă şi sper că autorităţile care vor analiza ce s-a întâmplat acolo îşi vor da seama poate să folosească mai multe femei în proiectare. Bărbaţii trebuie să aibă încredere în noi femeile, pentru că eu am primit în acest 30 de ani multe afirmaţii de genul te rog frumos să nu te implici în construcţii pentru că nu te pricepi ca femeie’, eu le transmit să aibă încredere în noi, pentru că în general noi folosim construcţiile şi ar fi bine să le şi proiectăm, să le facem noi. E de lucru pentru toată lumea, poate până la urmă facem echipă bună împreună’, a spus Margit Gogolak.
Ea a precizat că cea mai bună echipă o face cu soţul ei, Zsolt Gogolák, co-proprietar şi CEO Multinvest Group, de asemenea inginer constructor, iar când au început această afacere împreună, în urmă cu 25 de ani, şi-au împărţit în mod egal această afacere.